Fudbal

Milan Zarić

11. 06. 2021. 06:00 2

POČINJE Po čemu će ovaj Evro biti jedinstven?

Posle dugog čekanja i godinu dana odlaganja, konačno počinje Evropsko prvenstvo! Za titulu će se boriti 24 reprezentacije, trofej brani Portugal, Francuska bi da objedini evropsku i svetsku krunu, dok će Srbija, kao i u prethodnim ciklusima, propustiti takmičenje. Međutim, ovo Evropsko prvenstvo će kudikamo biti drugačije od prethodnih, pa ćemo neke stvari prvi put videti.

Evropsko prvenstvo startuje večeras u Rimu, na stadionu "Olimpiko", gde će megdan podeliti Italija i Turska, što je samo najava svih uzbuđenja koja nas čekaju u narednih mesec dana.

Kao i pre pet godina, na završni turnir su se plasirale 24 reprezentacije, koje su podeljene u šest grupa, odakle će 16 najuspešnijih da ode u osminu finala. U nokaut fazu idu po dve najbolje ekipe iz svake grupe, kao i četiri najbolje trećeplasirane, posle čega ćemo u nokaut sistemu dobiti novog ili, pak, starog šampiona Evrope.

Titulu brani Portugal, dok će preostala 23 nacionalna tima pokušati da "moreplovcima" pomrse konce.

Dakle, broj učesnika će biti isti kao na prethodnom Evropskom prvenstvu, ali ćemo neke stvari videti prvi put. Pa da krenemo redom...

Prvi put će se Evropsko prvenstvo održati u više od dve zemlje, pa će ove godine biti čak 11 gradova domaćina. Tako će se mečevi grupne faze igrati u Londonu (Vembli), Rimu (Olimpiko), Minhenu (Alijanc arena), Bakuu (Olimpijski stadion), Sankt Peterburgu (Krestovski), Budimpešti (Puškaš arena), Sevilji (La Kartuha), Bukureštu (Arena Nacionala), Amstedamu (Johan Krojf Arena), Glazgovu (Hempden Park) i Kopenhagenu (Parken).

Napomenimo i to da će se polufinale i finale igrati u Londonu.

Prvi put će se Evropsko prvenstvo igrati neparne godine, za šta je "zaslužna" pandemija koronavirusa, koja je pomerila takmičenje za godinu dana. Podsećanja radi, Euro je prvi put organizovano 1960. godine, otkad se održava svake četvrte godine.

Koronavirus je zaslužan i što prvi put stadioni na prvenstvima Evrope neće biti popunjeni do poslednjeg mesta. Naime, zbog kovida će navijači moći da budu na tribinama, ali samo u određenom broju.

Prvi put ćemo na Evropskom prvenstvu videti i pet izmena. Ovo pravilo je uvedeno prošle godine, nakon povratka na teren posle pandemije koronavirusa i ono je zadržano i ove sezone. Do sada su selektori na EP mogli da vrše po tri izmene.

I na kraju, prvi put će se na Evropskom prvenstvu koristiti VAR tehnologija. Naravno, video tehnologija nije nova u svetu fudbala, počela je da se koristi na velikim takmičenjima od 2018. godine (na Svetskom prvenstvu), dok će debi doživeti i na Evru.

Dakle, sve je spremno i Evropsko prvenstvo može da počne!

DOSADAŠNJI ŠAMPIONI EVROPE

1960. Sovjetski Savez
1964. Španija
1968. Italija
1972. Zapadna Nemačka
1976. Čehoslovačka
1980. Zapadna Nemačka
1984. Francuska
1988. Holandija
1992. Danska
1996. Nemačka
2000. Francuska
2004. Grčka
2008. Španija
2012. Španija
2016. Portugal

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati