Fudbal

S. I.

26. 05. 2021. 14:50 1

Sa ovakvim Statutom FSS fudbal je rob jednog čoveka

Većina fudbalskog sveta smatra da rat u Fudbalskom Savezu Srbije za prevlast može da se reši samo na jedan način - sazivanjem vanredne Skupštine a zatim raspisivanjem izbora na svim nivoima.

I to bi trebalo uglavnom da bude jedini pravno ispravan put i sastoji se iz nekoliko koraka. Prvi je da neko, prvi potpredsednik Marko Pantelić ili 23 delegata Skupštine zatraže vanrednu Skupštinu (rok 30 dana) a zatim na njoj donesu odluku o raspuštanju Skupštine (potrebna dve trećine glasova od 69 delegata), pa raspisivanju izbora u roku od 30 dana. Drugi je da se oni održe na svim nivoima u roku od 30 dana. A, treći da se konstituiše novi saziv Skupštine i izabere predsednik, IO itd.

Međutim, ako se ne promeni ovaj nakaradni Statut FS Srbije koji je rađen za vreme vladavine Slaviše Kokeze i bukvalno odrađen da služi u korist samo jednog čoveka - predsednika FSS - onda su uzaludni novi izbori. Prvo Statut mora da se vrati bar iz 2016. godine da bi sami izbori imali smisla. Ne pravi se Statut za oligarhiju već za strukturiranje sistema i zakonska postupanja u njemu.

Kakve su sve anomalije unesene u postojeći Statut mogli bismo uz pravnika da pišemo danima, ali navešćemo vam samo par primera da bi vam bilo jasnije ko je koga pravilno i nepravilno smenio pre dva dana.

Pre svega, u članu 24. Statuta stoji da članovi FSS imaju sledeće obaveze: a) da se u potpunosti pridržavaju Statuta, pravilnika, i odluka FSS, UEFA i FIFA, i da obezbede da će ovu odredbu poštovati njegovi članovi kroz statutarne odredbe itd...

Dalje nećemo. Član 31 govori o počasnom predsedniku pa kaže da "Počasni predsednik ili počasni član mogu učestvovati u radu organa FSS". Počasni predsednik je Tomislav Karadžić, nije član IO, nema prava glasa, a može da zakazuje i vodi IO. Nonsens za Riplija.

Dalje, Izvršni odbor broji 15 članova, sedam predlaže Skupština FSS, sedam bira sam predsednik. Znači predsednik ima većinu u IO, a Odbor za Hitna pitanja od sedam članova, šest bira sam predsednik, s tim da mu je dovoljno za donošenje odluke da su "za" on sam i još trojica "ortaka". Znači, predsednik je oligarh.

Sednicu IO "saziva predsednik najkasnije 8 dana pred njihovo održavanje ili, u njegovom odsustvu, zamenik predsednika, a u odsustvu zamenika predsednika ili ako zamenik predsednika nije izabran, sednice saziva počasni predsednik FSS. Ako najmanje 1/3 članova traži sednicu, predsednik, zamenik predsednika, ili počasni predsednik FSS je mora sazvati u roku od 15 dana", piše u Statutu.

Marko Pantelić je zakazao sednicu za ponedeljak i onda je poništio i prebacio za četvrtak uz odluku o smeni petorice članova. Druga struja IO je na nestatutarnoj sednici u ponedeljak izvršila klasičan puč, smenila je Pantelića, postavila Nenada Bjekovića za prvog potpredsednika, generalni sekterat Jovan Šurbatović je sa sobom poneo sve pečate, promenio je zastupnika Saveza u APR-u itd. Sve mimo Statuta koji je sam sa pravnom službom FSS unakaradio samo da bi služio jednom čoveku - predsedniku, odnosno Slaviši Kokezi. I sve te odluke paralelnog Saveza od ponedeljka mogu da se obore na redovnom sudu.

Pisali smo već kako su nestatutarno odrađeni izbori 2019. koji su produžili mandat Kokezinoj vladi do 2023. i zbog čega je Slaviša i ovaj sastav nelegitiman od juna 2020. godine. Objasnili smo kako je menjan broj delagata u Skupštini i ko su ti ljudi, brojne članke smo objavili kako su se zloupotrebljavale rupe u odredbama Statuta, kako i zašto su političari unutar Saveza, zašto se ne poštuju postulati UEFA i FIFA, zbog čega nam Svetska i evropska kuća preti prinudnom upravom itd.

Oformljena je radna grupa unutar pravne službe FSS da izmeni Statut, ali ako ga ne vrati bar na one odredbe iz 2016. bolje je da se ne ide na izbore. Slobodno možemo da ugasimo fudbal. Sa ovakvim Statutom, srpski fudbal je rob jednog čoveka na vlasti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati