Politika

[ Izvor: Direktno ]

08. 10. 2024. 20:01 2

"Srbija će za 40 godina od litijuma prihodovati 696 miliona - neka Kokeza da 640 miliona za koje ga optužujete i rešen problem"

Srbija će za 40 godina od litijuma prihodovati 696 miliona evra, zovite Kokezu da da 640 miliona evra za koje ga optužujete i rešen problem, poručio je danas u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije.

"Srbija će za 40 godina od litijuma prihodovati 696 miliona - zovite Kokezu da da 640 miliona evra miliona za koje ga optužujete i rešen problem"

- Srbija je na prekretnici i danas biramo budućnost, jer ovo je borba naše generacije u kojoj odlučujemo kakva će Srbija biti s obzirom da je Jadar samo kapija i ako kroz nju prođe Rio Tinto doći će još rudarskih kompanija koje će okupirati celu državu i stići sve do Vranja - rekao je danas predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić na sednici Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Aleksić je poručio narodnim poslanicima da glasaju za interese Srbije i njenih građana, jer će ih, kako je ocenio zakon o čijem se usvajanju odlučuje staviti na jednu ili drugu stranu istorije - istorije Srbije i patriotizma ili stranaca, stranog kapitala i stranih interesa.

- Rio Tinto je kompanija koja je u matičnoj Australiji izgubila prava da rudari i koja je 4. aprila 2024. godine dobila tužbu u Madagaskaru, ali i kompanija koja je u Papua Novoj Gvineji, kako kaže vaš predsednik, iza sebe ostavila građanski rat i 20.000 mrtvih. Ja sam govorio o slučaju Gvineje. Slučaj rudnika Simandu postoji na sajtu Svetske Banke gde je sve objašnjeno i ceo slučaj je istražen. Rio Tinto je tamo izlobirao i platio da se nameste izbori 2010. godine u korist Alfa Kondea, koji je 2014. godine dekretom oduzeo prava prethodnoj kompaniji i dao ih Rio Tintu i dobio 10,5 miliona evra, a Vlada Gvineje preko Soroša do Rio Tinta 700 miliona evra - objasnio je Aleksić.

Prema njegovim rečima, svaki put kada sin Džordža Soroša, Aleks dođe u Srbiju viđa se sa Anom Brnabić i Aleksandrom Vučićem, dok je tu i Toni Bler savetnik Vlade Srbije, kao i Kušner prijatelj Albina Kurtija i Albanaca i čovek koji dokazano mrzi Srbe i srpske interese, a svi oni su deo slučaja u Gvineji.

- Epilog tog slučaja je da je Rio Tinto prihvatio krivicu i platio 15 miliona dolara zbog kršenja pravila. Sin predsednika Kondea je uhapšen od strane FBI, Och-Ziff je platio 412 miliona dolara jer je priznao da je nameštao izbore u Gvineji. Čovek koji takođe povezuje Srbiju i Gvineju je Čad Blevit koji je bio direktor Rio Tinta tamo od 2011. do 2017. godine kada se sve ovo dešavalo, a sada je u Srbiji direktor Rio Tinta na projektu Jadar. Doveden je da po istom principu ovde uradi ono što je radio u Gvineji - istakao je on.

- Danas je u Srbiji važniji interes stranaca i stranih kompanija nego građana i pitam se kako smo dotle došli. Vlast nas ubeđuje da treba da žrtvujemo čitav jedan kraj Srbije i narod. Nijednog momenta niko iz vlasti nije rekao koji je interes države i naroda, a sve i da imamo korist, kome normalnom pada na pamet da živote i zdravlje građana rasprodaje, kao i teritoriju i prirodna bogatstva - upitao je Aleksić.

Lider NPS podseća da je vlast u januaru 2022. godine na Svetog Jovana istupila i rekla da je stavljena tačka na projekat Rio Tinta, da su poništene sve dozvole i da je priča završena, ali da je u julu ove godine projekat svesno vraćenjer je Rio Tinto u periodu između 2022. i 2024. godine potrošio 155 miliona za razne projekte, lobističke i analitičke, što znači da je vlast lagala i upitao ko je prodao institut Jaroslav Černi Milenijum timu, omiljenoj kompaniji vlasti.

- Kažete da je Rio Tinto otkrio litijum. Nije tačno. Otkrila ga je profesorka Jelena Obradović i njeni asistenti Nenad i Milica Grubin. SANU je izdala Zbornik radova u kome govori i vaša bivša ministarka Zorana Mihajlović koja za vas kaže da ste džuboks za bogaćenje. U SANU je najveća srpska pamet i rekli su da nema uslova da se projekat Jadar prihvati jer vodi masovnoj devastaciji prostora, promeni predela, degradaciji biodiverziteta i voda, raseljavanju stanovništva, prestanku poljoprivrednih aktivnosti i permanentnom riziku za okolna sela i Loznicu - rekao je on..

Aleksić kaže da cena litijuma pada, kao i da niko iz vlasti nije rekao nikada šta je korist države i građana i da je Rio Tinto u svojoj studiji rekao da će Srbija dobiti 180 miliona evra godišnje kada se isplati investicija i dodaje da je grupa ekonomista objavila studiju da Srbija godišnje može prihodovati 17,4 miliona evra godišnje, odnosno 696 miliona evra za 40 godina trajanja rudnika.

- Zašto niste pozvali Kokezu da vam da onih 640 miliona evra miliona evra za koje ga optužujete i rešen problem? Od poljoprivrede zarađujemo 70 miliona evra godišnje. Nama litijum ne donosi ništa. Od malina zaradimo tri puta više nego što bismo od litijuma. Pošto je predsednik Srbije boravio u Nemačkoj citiraću jednog poslanika Bundestaga koji je rekao da je vađenje litijuma u Srbiji stvar racionalnog interesa da se osiguraju uslovi za dalji industrijski razvoj EU, pre svega automobilske industrije koja ima velikog konkurenta u Kini - kazao je Aleksić.

On ističe da zemlje koje se bave rudarenjem, čak i afričke, ne dozvoljavaju više da budu kolonije nego same žele da rade taj posao, a vlast u Srbiji dovodi Rio Tinto da uzme 11 miliona evra, kao što su doveli Kineze u Bor i poklonili im 140 milijardi dolara zlata i bakra.

- Danas se hvalite da će Srbija biti deo alijanse za baterije. Sa kime? Sa Zambijom koja je jedina pored nas pristala da bude rudarsko zamorče. NPS ne vidi Srbiju kao rudarsku zemlju, već kao razvijenu i zdravu zemlju koja proizvodi hranu i uvodi nove tehnologije i nova znanja. Idite u Bor i vidite kako izgleda rudarstvo i kako ljudi tamo žive. Srbi odlaze, a Kinezi dolaze, rade i primaju veće plate od naših radnika - dodao je Aleksić.

On je naglasio da iza Rio Tinta ostaju pustoš, ratovi i zatrovana zemlja i to je jedina referenca te kompanije i dodaje da je u Evropi 43, 9 posto posto manje registrovanih automobila u avgustu ove nego protekle godine na struju, kao i da mnoge kompanije za baterije propadaju ili stopiraju svoje investicije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati