Fudbal

Sašo Ilijoski

08. 04. 2021. 19:07 5

Gledaš "večite", pa Bajern - PSŽ i pitaš se šta ovi naši rade

Nije lako ljubiteljima fudbala u Srbiji jer su juče imali priliku da prvo od 18 časova gledaju 164. večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana, a od 21.00 prvi meč četvrtfinala Lige šampiona između Bajerna i Pari sen Žermena. I sigurno su ostali u depresiji razmišljajući o budućnosti srpskog loptanja.

U Srbiji je bilo idealno vreme, ne preterano hladno, a posle dva sata utisak je bio isti kao i poslednjih pet-šest-sedam godina: prazne oči i duša, preskroman fudbal u odnosu na to da neki fudbaleri zarađuju 50.000 evra mesečno, treneri sapeti u svojim taktičkim zamislima, svi na terenu nervozni, stalne rasprave sa sudijom koji je bio sasvim OK... I na kraju izjave pobednika "fenomenalno smo igrali".

- Ne mogu da verujem da je ovo derbi. Šta da kažem sem da mora nešto da se menja. Ne znam šta, igrači, treneri, ili da se menja naziv derbija - rekla je Zvezdina legenda Stanilsav Karasi: - Drugo poluvremen je bilo nešto bolje. Zvezda je dala gol koji je zaslužila u tom periodu. Sve ostalo.... Neka razmisle drugi šta treba raditi.

Jesu "večiti" dominantni u Srbiji, mogu da ne izgube po šest meseci, ali bar kad se sudare morali bi da daju nadu da fudbal u Srbiji nije na izumiranju i da se ne igra samo zbog njih. Sam pristup derbiju mora da bude drugačiji, jer su ga generacije, o kojima sa terena može da svedoči Karasi, decenijama stvarale na igri, viteštvu, energiji i ljutoj borbi na terenu propagirajući fudbal. To im je dugo bilo ogledalo za odlazak preko granice. U 21. veku na prste jedne ruke mogu se nabrojati derbiji koji su ličili na derbije, posle kojih se pričalo o igri, potezima, golovima. Zašto? Pa zato što je derbi podignut na nivo mržnje, vulgarnosti, prozivka i igra se na "život i smrt". Fudbal je igra, sport, jesu ulozi veliki, ali ako se nastavi ovako niko ovo neće da gleda.

U Srbiji moraju sa obe strane Topčiderskog brda ne da shvate, jer to znaju, nego da se angažuju u stvaranju jake Superlige, gde je koncentrisan kvalitet na 10 ili 12 klubova, gde će se boriti za nezavisnost sudija, zaštitu trenera i igrača. Ali, dok god vladaju zbog sebe i sa sebe, dok god se ne bore za druge biće nam samo gore.

Sve što ljubitelji fudbala nisu videli na "Marakani", jesu u Minhenu, u reprizi finala Lige šampiona od juna PSŽ je preko Mbapea servirao hladnu osvetu prvaku Evrope pobedom od 3:2. Po snežnoj mećavi, velemajstori fudbala igrali su za Bogove, PSŽ jeste pobedio, ali je njihov golman Kejlor Navas oborio rekord Lige šampina sa 10 odbrana, a Bajern o broju udaraca u okvir gola u nokaut fazi (12).

- Volim da igram protiv najboljih na svetu, a Manuel Nojer je jedan od najboljih golmana u istoriji. Nisam osećao pritisak. Nisam uspeo da mu dam gol u finalu na prošlom meču, ali se nadam da ću to ponovo uspeti - izjavio je posle meča 22-godišnji as PSŽ, Kilijan Mbape, koji je razmontirao i Barselonu - Volim utakmice kao što je bila ova. U prošlosti ih mi nismo uvek dobijali, možda nećemo ni u budućnosti, ali ja ne volim da se krijem. Volim kad sam odlučan tokom meča. Oni su trenutno najbolji tim u Evropi, ali mi smo igrali kao ekipa. Tek nas čeka drugi meč.

Poraženi su bili bez svog golgetera Roberta Levandovskog i nijednom rečju ga nisu pomenuli. Igrali su na sve ili ništa.

- Moramo da dajemo više golova. Uvek može da se govori o odbrani, ali mislim da nikome ne bi bilo žao da smo pobedili sa 5:3 ili 6:3. Uspeli smo da "pucamo sebi u nogu", sada moramo da jurimo razliku - rekao je posle meča napadač Bajerna Tomas Miler.

Jeste da jedan Nejmar zarađuje godišnje (36 miliona) koliko su potrošili u prethodnih godinu dana Zvezda i Partizan, ali je suština u nameri da se igra fudbal i za rezultat i za gledaoce. Nikako se ne može uporediti svetski top fudbal i srpski, jer smo u duelima Zvezde i PSŽ u Ligi šampiona sve videli, ali "večiti" moraju da shvate da moraju biti zamajac razvoja fudbala u Srbiji a ne kočničar. 

A, sadašnji igrači Zvezde i Partizana dokazano mogu da odigraju 50 odsto bolji fudbal, pa crveno-beli su nedavno odigrali veoma dobro protiv Milana u šesnaestini finala Lige Evrope. Znači mogu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati