Fudbal

S. I.

02. 12. 2020. 11:43 1

FSS ne ulaže ni dinar u Superligu već se kiti tuđim perjem!

Fudbalski Savez Srbije godinama unazad ne ulaže ni dinar u infrastrukturu srpskog klupskog fudbala već se kiti tuđim perjem izigravajući dobru vilu, pravdajući time i poslovnu i stručnu nesposobnost.

Dosta je bilo laži, manipulacija, zamena teza i kićenja tuđim perjem od strane FS Srbije. Jer, u infrastrukturu Superlige i Prve lige Srbije "Srpska kuća fudbala" nije uložila nijedan jedini dinar, samo je služila kao banka koja je pozajmljivala novac bez kamate a sve to predstavljala kao svoje dostignuće i poslovnu sposobnost pravdajući time sve anomalije koje su plod njenog delovanja.

Reflektori - završio FSS. Obnova terena - platio FSS. Uvođenje VAR tehnologije - obezbedio FSS. TV prava "Arenasport" i finansiranje Zajednice klubova Superlige i prve lige Srbije - zaslužan FSS. Rekao bi čovek, svi nesposobni, nemaju ni "za kiselu", a samo je Savez moćan i sposoban. Opsena jednog manipulatora, ništa drugo. 

Ideju i to loša od strane FSS i klubova da se kuća gradi od krova, pa da se aplicira u UEFA za reflektore umesto za terene pre sedam-osam godina, platili su ljudi iz Niona i lokalne samouprave. Evropska kuća fudbala obezbedila je sijalice i to ne u punom iznosu i za sve klubove, a gradski oci su pomogli oko stubova, trafostanica i same izgradnje. Zajednica je u to vreme na godišnjem niovu dobijala od učinka klubova u Evropi skromna sredstva iz fonda UEFA solidarnosti, ali je i taj novac skupljala pa doplatila reflektore da bi ih dobili svi članovi Superlige kako je to propisano u regulativima ovog takmičenja. FSS je samo u pojedinim momentima davao pozajmice plaćajući neke potrebe i s obzirom da nije želeo da plaća svim novim klubovima koje je puštao da igraju bez svih pet ispunjenih uslova iz licenciranja, dozvoljavao je i onima bez reflektora da igraju. 

Obnovu terena i VAR tehnologija su plaćeni od novca koji su u kasu Zajednice a iz fonda Solidarnosti UEFA zaradili Crvena zvezda i Partizan igrajući šest ligaških takmičenja evrokupova u poslednje četiri godine. Zvezda je inkasirala sedam miliona evra od Lige šampiona, 3,5 miliona su legni u decembru 2019, druga 3,5 će krajem meseca ove godine. FSS je bio samo banka koja je pozajmila Zajedinici 3,5 miliona evra za obnovu terena prošle godine, kao i deo radova oko mreža i kablovaza VAR tehnologiju. Sav taj novac je Zajednica vratila u FSS.

TV prava od dva miliona evra koju plaća "Arenasport", odnosno Telekom Srbije je obezbedila država, kao i sponzora "Linglong tajer", kao pomoć klubovima i pokrivalicu Savezu.

Kao što vidite iz priloženog, srpski klupski fudbal živi od svojih dela i pomoći države, odnosno od svih poreskih obveznika, a ne od FS Srbije koji umesto da je stub fudbala u svakom smislu deluje samo kao politička "mantinela" državi i političarima. Savez samo ŽIVI od klubova jer papreno naplaćuje licence, takse, disciplinske kazne, zarađuje i tri odsto (smanjiće kao na dva) od svakog transfera igrača u inostranstvo, sudijsku su organizaciju doveli na najniže grane i pretvorili u mehanizam za ucenu i razne zakonom zabranjene poslove, a trenersku skrajnuli da se ništa ne pita, pa ni za ono za šta bi morala. 

Nešto nedostaje? Pa, da. Nacionalni stadion kao i izgradnja 10 stadiona po zemlji. Tu FSS ne sme da pisne jer je to ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Umesto bolnica, vrtića, škola prvi čovek države ne odustaje od Nacionalnog stadiona gde treba da se spiska 250 do 400 miliona evra, iako je tender za projektanta propao 2. juna 2020. Ostalih 10 stadiona u Srbiji finansiraće država preko lokalnih samoprava, neki su već počeli da se grade kao u Loznici. Tu treba dodati i oko 60 miliona evra obećanih Crvenoj zvezdi i Partizanu za rekonstrukcije dva najveća stadiona.

Naravno, neće FSS propustiti da izgradnju stadiona medijski prisvoji i da svoj poslovni položaj klasičnog truta, jer kasu puni od UEFA, državnih sponzora i globe kroz takse i kazne, pretvori u učinak "pčelice radilice" koja sve čini za dobrobit fudbala. A, koja tako neodoljivo mora da se brani iz dana u dan. Svi vi koji branite ovakav Savez samo pročitajte vapaje igrača, trenera, zaposlenih koji ne primaju obećane plate i premije i u ovo doba pandemije ne mogu pristojno da žive od svog rada.

Ko je kriv? Nije pandemija koronavirusa, donekle su čelnici i sistem funkcionisanja, a najviše FS Srbije i država Srbija koja ne želi privatizaciju, ne želi zdrav fudbal, koja ukine obavezan finansijski deo iz Licenciranja pa klub nije u obavezi da plaća igrače a dobija licencu da se takmiči, koji stavlja tolike namete na takse i kazne da malo ko može da ih plati da bi podneo zahtev na Arbitražnom sudu... U obespravljenoj državi i sistemu, fudbaleri, treneri i zaposleni živeli u podaničkom položaju, u strahu da će ostati i bez ono malo novca što im dolazi povremeno a u nadi da će otići van Srbije i negde živeti kao normalan svet. Za to vreme FSS i cela svita raznih mešetara sumnjivog dosijea hara, otima za sebe državne pare, zarađuje na transferima... A, onda predsednik svih 38 profi klubova Dragomir Lazović, čelnik Javora 22 godine, izađe u javnost i kaže da je ovaj sastav FSS sa Slavišom Kokezom najbolji ikada, najzaslužniji za sve. I kao hvala dobije čestitku Bojana Nikolića u Novom Sadu i pritisak 200.

Sajt Direktno.rs će nastaviti da se bavi činjenicama i istinom, ma kakva god ona bila. Dosta je laži i torture, vreme je za buđenje... 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati