Fudbal

Direktno.rs

13. 11. 2020. 09:45 3

Kokeza uništava srpski fudbal gore nego najezda skakavaca

Srbija ne igra na EURO 2021. Ako se pitate da li smo očekivali, odgovor je nismo jer nam se nekako sve nacrtalo da protiv Škotske u Beogradu okajamo grehe iz kvalifikacija i prekinemo post od 20 godina neigranja na eminentnoj smotri gde učestvuje pola Evrope, a od sinoć prvi put u istoriji i Severna Makedonija. Međutim, ako nas pitate globalno šta smo očekivali, onda je odgovor ništa, jer reprezentacija je opet bila refleksija aktuelne države - mnogo praznih obećanja, malo pravog rada, a nimalo opravdanja i odgovornosti.

Zar ste očekivalo da se promeni floskula "fudbal je ogledalo stanja jedne države"? Verovatno niste, mada su mnogi, kao i mi, želeli samo iz patriotizma uspeh našeg državnog tima. Igrači nisu dali sve od sebe, a zašto je to tako morali bi i sami da se izjasne jer je neshvatljivo koliko su bili užasni najmanje 80 minuta, bez energije, vidljive želje, kao im je svejedno. Srećno su došli do produžetaka i penala, a kad je sreća trebalo da im se osmehne -nestala je. Karma je čudo, sreća odavno pod ovom vlašću ne stanuje u Srbiji.

Predsednik Aleksandar Vučić i SNS uništavaju Srbiju godinama, fudbal je potpuno obezglavljen postavljenjem na čelo druga i poslušnika Slaviše Kokeze, čoveka bez fudbalskog imena i prezimena, visokopozicioniranog člana partije koji samo "kao voli fudbal". I obećava u prazno kao i predsednik. I kažnjava "strašno", kao i njegov vođa. A, tek što se razume? Isto kao predsendik u vakcine, ekonomiju, izgradnju, muziku...

Ne veselimo se neuspehu Srbije. Želeli smo kao i većina građana da vidimo fudbalere na evropskoj smotri. Ali, u ovom ambijentu, gde predsednik Slaviša Kokeza, kao general dočekuje igrače posle poobede u Oslu, a oni ga oslovljavaju sa "generale, šefe", pa on pušta info da je svaki igrač premiran sa po 25.000 evra (presedan za "ništa" ne postoji pravilnik), jednostavno sreće nije moglo da bude. Poleteli su Kokeza i Vučić da pokupe kajmak kao "SNS najbolje rukovodstvo FSS u istoriji" koje je vezalo dva velika takmičenja prvi put od Jugoslavije (1998. i 2000), ali avaj. "Orlovi" su im uništilim planove, ništa od slavopojki, samo čekamo danas Vučića da objasni Mitroviću kako se puca penal.

Da krenemo od obećanja. Kokeza je 2016. godine došao na Terazije uz obećanja da će urediti sve u srpskom fudbalu, da će postaviti ljude od struke, znanja i integriteta, da će rešiti problem sudijske organizacije, rasčistiti afere oko nameštanja utakmica, igranja tri za tri, modernizovati stadione, uvesti VAR i da ne nabrajamo. Bajka od obećanja, svima je to bilo jasno da ne da neće biti bolje, nego će biti samo gore.

Lik, delo i rad izgleda ovako. Kokeza je nanosio srpskom fudbalu štetu kao najezda skakavaca na polju. Iza njega je već pustoš, jer je devastirao fudbal u celini. Fudbal nije igračka za neuke, on je pre svega veliki biznis gde zarađuju samo oni koju shvataju šta znači organizacija, ispravna politika rukovođenja i postavljenih ciljeva, struka... Ostalima koji bi da mešetare, zarađuju stoji crveno na semaforu, svaka greška pojedinačno vuče u dubinu okeana kao da imate teg na nogama od po 100 kilograma.

U fudbalu je novac, pa je Kokeza prvo počeo čistku pametnih glava, okružio se Kokeza poslušnicima, ne stručnim ljudima (čast izuzecima). Promenjena je i Skupština, taman da nema opozicije, da čak i Kokezin vozač može da glasa. Ljudi od znanja i struke su sklonjeni ili nisu hteli da se priklone klanu koji vode "partija i bratija", postavljani su sportski direktori, selektori svih kategorija, posebno mlađih bez jasnih kriterijuma, kršeći Statut gde se stigne kao da ne postoji. Kokeza je umislio da je fudbalski Vučić, da je Bog i batina, a mnogi koji su pored njega trebalo bi da se stide što su od uglednih sportskih radnika, bivših igrača, postali saučesnici uništavanja loptanja u Srbiji jer se nisu usprotivili "gazdi".

Setimo se kako je i zbog čega je Kokeza smenio Slavoljuba Muslina posle prolaska na Mundijal 2018. u Rusiji i postavio pomoćnika a početnikaMladena Krstajića. Muslin je napravio tim, sistem i nije hteo da ga ucenjuje neko takvog kredibiliteta kao što je Kokeza, makr on bio i predsednik Saveza. Setite se kao je Branislavu Ivanoviću oduzeta kapitenska traka, kako je sklonjen posle Mundijala? Još niko nije napisao šta je pravi razlog, Bane nije progovorio, a glasine kažu da je Kokeza hteo da odradi trening sa reprezentativcima. Ne tvrdimo da je to tačno, ali s obzirom na to da je Kokeza igrao uz Dejana Savićevića, Dejana Stankovića i ostale asove na meču povodom smrti sportskog direktora Gorana Bunjevčevića, možda je tu i bilo neke istine. Kako su bili sklonjeni, pa vraćeni Luka Milivojević, Mijat Gaćinović, Luka Jović, Marko Grujić.

Ljubiša Tumbaković je po kvalitetu, znanju odavno trebalo da dobije selektorsku funkciju, ali način na koji je otišao iz Crne Gore a ustoličio ga Kokeza nije nagoveštavao hepiend. Nema sunca dok sevaju munje i gromovi a grad bije po mozgu. Ne zida se zamak od blata.

Goran Đorović je sa mladom selekcijom obezbedio polasman na EP 2018, tamo je baš zbog upliva Saveza i ubacivanja igrača koji su bili na SP u Rusiji pretrpeli neuspeh, a onda su čoveka koji je stvorio igru - precrtali. Bez hvala, doviđenja. Dali su selekciju njihovom Nenadu Milovanoviću, pa kad su uvideli šta su uradili onda Iliji Stolici. Ispali smo posle pet kola, ali nema veze. Stvaramo tim za naredne kvalifikacije. Sve što su mukotrpno gradili Mitar Mrkela i Savo Milošević pet-šest godina sa mlađim kategorijama, srušila je ova garnitura za ove četiri. Mlađe selekcije su postale poligon za učenje, što je nonsens.

Sudijska organizacija je posebna priča, dovoljno je reći da je Kokeza smenio Milana Karadžića sa mesta prvog čoveka sudijske, pa ga je vratio, da radi to što radi, kako Rade Raka Đurović kaže "sprovodi naređenja odozgo", kao i da je napao pa hapsio Srđana Obradovića zbog meča Spartak - Radnički Niš, a onda vratio na listu delegata i Komesara suđenja na "Istoku" iako se protiv njega vodi postupak na sudu u Novom Sadu. Naše sudije znaju da sude. I ovako i onako. Neka je svakome na čast ono što rade i na koji način uništavaju ovu igru samo zarad "viših interesa". 

Superligu i Prvu ligu Srbije je učinio "Mega nezanimljivom SNS ligom" jer 38 profi klubova u doba korone, a ispada u niže rangove čak 14, sa odlukama da pobednici Trećih liga ne ulaze u viši rang već igraju nekakav baraž. Sa piši-briši odlukama oko kupovine mesta, pa partijskim ubacivanjem klubova koji to nisu zaslužili na terenu. Sve je to zločin prema profi fudbalu u Srbiji, jer malo je pravih sportskih radnika u klubovima a mnogo "partije i bratije". Uspesi Zvezde i Partizana poslednje četiri sezone u Evropi su za rubriku "verovali ili ne". Isto kao i nastupi njihovih rukovodećih ljudi, taj govor mržnje i optužbi koji je ispod svakog nivoa dve perjanice Beograda i Srbije, sa istorijom od 75 godina. I

O kladionicama i svim čaršijskim pričlama da se nameštaju mečevi direktno iz vrha Saveza ne ulazimo jer su to klevete bez dokaza. Možemo samo da iznesemo podatak da je UEFA pre godinu i po dana opomenula Savez da povede odlučniju borbu protiv nameštanja mečeva u Superligi i PLS, a ceh su od 47 utakmica sa spiska sumnjivih od Europola platili samo Smederevo i Kabel (po minus 10 bodova). Promenjen je Disciplinski pravilnik, uvedene velike kazne, ali kao i kod Vučića, "strada tamo neko Arilje". Glavni glumci samo nastavljaju da snimaju sve više i više filmova.

FS Srbije je predstavljao i SNS fudbalski bankomat, kao što je Kokeza zloupotrebio Savez, ljude u beskrupuloznoj predsedničkoj kampanji u junu i to u jeku korone. Sedam dana je otvarao zaredom terene, delio je opremu, kupovao glasove po Srbiji. Tužno, jadno. Žalio se Kokeza kako mu Karadžić nije ostavio ni dinara u kasi, a on, eto, ima devet miliona evra. Naravno, ostalo mu je od Mundijala. A, ne kaže da mu je Tole ostavio Sportski centar Stara Pazova, koji nema vrednost ako se dobro koristi. Hvalio se Kokeza kako je zamenio 10 terena, kako uvodi VAR na leto 2021. i sve to platio sedam miliona. I slagao.

Zajednici klubova Superlige i PLS tih sedam miliona zaradila je Crvena zvezda učešćem u dve Lige šampiona. FSS je samo pozajmio novac i već je prvih 3,5 miliona vratio u svoju kasu. Kokeza je dobio od UEFA nedavno novčanu pomoć i nikome ništa nije dao, nijedan klub nije pomogao. O lažnim obećanjima koje je davao a ne zna im se broj (nije dao a ni doneo odluku da uplati 500 evra svakom igraču koji je štrajkovao glađu)...

I neće odustati SNS od FSS kao bankomata jer je osmislio izgradnju Nacionalnog stadiona kao i 10 novih po celoj Srbiji u nekadašnjim centrima gde više slabo ko pika loptu. Treba negde potrošiti u beton 600, 700 miliona evra i napuniti nekim građevinarima džepove. A, ko je najbolji da rukovodi tom akcijom - Slaviša Kokeza.

Odgovornost nije deo karaktera SNS-a i njihovog lidera. Samo napad, urlanje, opravdanja za njihov nerad, nestručnost i greške se svaljuju na druge, mora da će opet Đilas i Šolak da budu krivi za neuspeh jer se eto meč nije prenosio na RTS već na "Nova S" koja je skupo platila tv prava. Umesto neopozive ostavke, slušaćete verovatno ne od Kokeze, već od njegovih prvih glasnogovrnika kako je Savez sve učinio, dao i premije 100.000 evra po igraču (niko ništa ne daje, to piše u pravilniku o nagradama za plasman na SP i EP), a da su igrači bili slabi itd. Tačno je da igračlima niko nije branio da izgaraju kao Škoti, ali sa ovakvim predsednikom i Savezom, poremećenim odnosima vrednostima može se samo dva koraka unazad. Nikako napred. Sami igrači imaju svoj Sindikat ali reprezentativci uglavnom nisu članovi, ali mnogi jesu članovi partije na vlasti, što je karta za pakao.

Elem, mogli bismo da pišemo feljtone o urušavanju fudbala i uvek bismo nešto izostavili, preskočili, zaboravili, mnogo toga se krije, za mnoga nedela nema dokaza. Direktno.rs je od prvog dana upozoravao na sve zloupotrebe FS Srbije, otvarao mnoge probleme, davao drugu stranu medalje. I nismo to radili iz stomaka, svaki tekst je bio dokumentovan. Radićemo to i dalje.

Da ima imalo morala, Slaviša Kokeza i celo rukovodstvo FS Srbije podnelo bi ostavke već danas, ali po oprobanom receptu vladara svega u Srbiji, sve će se zaboraviti za tri dana, nastaviće da urušavaju ono malo dobrog što je ostalo. Nažalost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati