Fudbal

S. I.

29. 09. 2020. 06:15 0

SRBIJA Budeš kao trener svoj i postaneš za "gazdu" - broj

Fudbal u samostalnoj Srbiji ljubomorno čuva neke stare navike stečene od raspada poslednje zajednice a to je brza promena trenera na klupama. Tako smo u prvih devet kola imali šest promena u Superligi, još sedmorica u osam kola Prve lige Srbije.

Srpska fudbalska vrteška odnela je posle devetog kola i šefa struke Napretka Dragana Ivanovića. Samo pet bodova u devet kola, ne baš tako težak raspored jesu razočaravajući rezultati pa je i negde samo klub Napredak prihvatio predlog trenera da se rastanu.

Ruku na srce, ova sezona se razlikuje od prethodnih jer su sem u Radu, svi ostali treneri sami donosili odluke za raskid ugovora. Sava Miloševića su čelnici Partizana bukvalno 24 sata nagovarali da se predomisli i da nastavi sa radom. Međutim, on nije hteo ni da čuje pa su crno-beli angažovali Aleksandra Stanojevića. Još dve promene dogodile su se spontano. Aleksandra Veselinović je prihvatio ponudu Al Dafre iz Emirata, kormilo Čukaričkog je ostavio Dušanu Đorđeviću ali je sa sobom kao pomoćnika poveo Gorana Stanića, šefa struke Mladosti iz Lučana. Sportski direktor, odnosno alfa i omega kluba iz Guče Nenad Milovanović seo je na klupu protiv Crvene zvezde ali to nije mnogo pomoglo jer je doživeo ubedljiv poraz od 4:0. 

Rad tradicionalno nastavlja da menja trenere u toku sezonu. Posao je započeo Branko Mirjačić, a posle pobede nad Napretkom, prvih bodova, smenjen je i postavljen Zoran Njeguš. I Radnik se posle samo pet kola pozdravio sa Simom Krunićem i doveo Slavoljuba Đorđevića. Drma se stolica i treneru Radničkog iz Niša. predsednik Ivica Tončev i Radoslav Batak bili su oči u oči, pa će od meča sa Mladosti iz Lučana zavisiti hoće li nekadašinji štoper Vojvodine biti "broj 7".

U Prvoj ligi Srbije posle osam kola bilo je sedam promena. Marka Perovića je na klupi Železničara iz Pančeva zamenio Marko Andrejić, Miliju Žižića na klupi Grafičara - Rade Koković. U Radničkom iz Pirota su umesto Dejana Čelara doveli Nikolu Puaču, dok je Budućnost iz Dobanovaca napustio Dušan Kljaić. Nije dugo Kljaja bio bez posle jer je u Radničkom iz Sremske Mitrovice zamenio Gorana Dragoljića. Saša Mrkić je novi trener Dubičice jer Aleksandar Kuzmanović nije hteo više da trpi da mu se iz uprave mešaju u rad. Na kraju Darko Milisavljević nije više trener Jagodine...

Treneri su u Srbiji uglavnom za predsednike klubova, čast izuzecima, samo brojevi, dežurni krivci za loše politike koje vode. Nikako da se oslobode poslovice "lakše je promeniti jednog trrenera nego 20 igrača", ali treneri u nas su uglavnom sami krivi za svoj položaj jer se kao esnaf nisu izborili za bolji status. Trenerska organizacija je ostala pod kapom FS Srbije i zbog toga ne može da se osamostali i postavi neke postulate koji bi zaštitili trenere.

Nemaština i veliki broj trenera na tržištu, ali njihovo prihvatanje posla bez jasnog cilja i samo sa idejom "daj šta daš" omogućio je čelnicima klubova da ih prvo nepoštuju, zatim da mogu da ih ucenjuju i na kraju menjaju "kao čarape". Naturaju im uglavnom svoju volju i zato ko god je pokušao da bude svoj postao je za predsednike samo broj. S obzirom na to da su mega Superligu i Prvu ligu Srbije, činjenice da će ispasti šest i osam klubova na kraju sezone, na mogućnost da klubovi igraju i neredovno plaćaju, tek treba očekivati trenersku vrtešku. 

Naravno, ima tu izuzetaka, postoje u Srbiji dobri sportski radnici ali su, nažalost, vremenom došli u manjinu. Sada su u opoziciji dok pozicija, baš kao i oni koji predvode zemlju, vodi fudbal u laganu propast. Struka se sve manje pita, knjižica (partijska) je važnija od znanja i iskustva.

TRENERI U SUPERLIGI

Napredak:  Dragan Ivanović (9 kola) - Goran Stevanović

Čukarički:  Aleksandar Veselinović (8) - Dušan Đorđević (2)

Mladost: Goran Stanić (8) - vd Nenad Milovanović (2) - ?

Partizan: Savo Milošević (6) - Aleksandar Stanojević (4)

Rad: Branko Mirjačić (6) - Zoran Njeguš (4) - ?

Radnik: Simo Krunić (5) - Slavoljub Đorđević (5)

Voždovac: Jovan Damjanović

Spartak: Vladimir Gaćinović

Zlatibor: Predrag Ristanović (10) - Zoran Njeguš

TSC: Zoltan Sabo

Vojvodina: Nenad Lalatović

Javor Matis: Igor Bondžulić

Crvena zvezda: Dejan Stanković

Novi Pazar: Kenan Kolašinac

Radnički Niš: Radoslav Batak (10) - Milan Đuričić

Metalac: Žarko Lazetić

Mačva: Dragan Aničić

OFK Bačka: Dejan Rađenović

Proleter: Branko Žigić

Inđija: Bratislav Živković (9) - Dejan Čelar

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati