Fudbal

S. I.

16. 09. 2020. 11:29 1

KVALIFIKACIJE ZA LŠ Zvezdin meč za goli život

Crvenoj zvezdi današnji duel sa Omonijom (17.00, RTS 1, Arenasport) nosi možda najveću težinu u poslednje četiri sezone, čak i veću od one kada su pre tri godine igrali protiv Krasnodara za ulazak u Ligu Evrope.

Srpski šampion ne igra samo za ulazak u plej-of Lige šampiona već za sigurnu jesen u Evropi i direktan plasman u Ligu Ervope koji donosi samo za 90 ili 120 minuta u Nikoziji najmanje osam miliona evra (projktovano jedno 12). I ne samo tu sumu (pet miliona za igranje plej-ofa LŠ, 2,9 miliona za ulazak u Ligu Ervope) već i finansijsku stabilizaciju jer je stanje nikad lošije u poslednje tri godine.

Generalni direktor Zvezdan Terzić je ponovio na Skupštini kluba pre nekoliko dana da je godišnji budžet od 25 do 30 miliona evra, a sigurni prihodni samo 5,2 milioan evra od "Gazproma" i "Telekoma". Nije tajna da je od 31. decembra 2019. godine već 32 miliona evra, ali da je koronavirus doprineo da klub već potroši novac od sponzora i pritom se kreditno zaduži da bi dobio UEFA licencu.

U ovim okolnostima kad zbog korone nema publike, kada je prelazni rok oskrnavljen i poremećen, teško je bez tih prihoda obezbediti 2,5 miliona evra mesečno za funkcionisanje kluba i zato je prolazak protiv Omonije na nivou istorijskog, dok bi ulazak u treću uzastopnu Ligu šampiona sam po sebi popunio budžet. Zato pobeda na Kipru donosi taj potreban kiseonik, lakše će se igrati onda protiv Olimpijakosa za ulazak u Ligu šampiona, ali bi i eventualna eliminacija od Grka bila menje bolna. Neće Zvezdu taj osvojen novac "izvaditi" iz bule, ali daće joj mnogo više prilike da kroz takmičenje zaradi kao i da skuplje proda nekog od igrača a samim tim ne uveća znatno ukupan dug.

Poraz u Nikoziji doneo bi finansijski pakao na Marakanu, mada bi na sportskom planu ekipa imala priliku da u plej-ofu za Ligu Evrope u "Stazi šampiona" realno dođe do grupne faze LE. Ali, zarada bi bila prepolovljena, 2,9 miliona evra od ulaska i milion od tri kola Lige šampiona. Novac bi morao da se nadomesti od prodaje igrača a kad ste prisiljeni na takav potez onda vi ne postavljate cenu već nju diktira kupac. Pitanje je u takvim uslovima za koji novac bi bili prodati Mateo Garsija, Željko Gavrić, Njegoš Petrović, Dušan Jovančić, Milan Pavkov, Veljko Nikolić... Uz to, tim bi bio ozbiljno destabilizovan.

Zvezda je startovala sa osam pobeda u osam mečeva, ali trener Dejan Stanković je na Kipar otputovao bez Ričmonda Boaćija (povređen), Tomanea (prodat Samsunu), sa Kataijem i Benom koji nemaju pošten trening sa ekipom neko vreme jer su lečili povrede, sa rovitim Rodićem i Gobeljićem. Nimalo ružičasta situacija, ali Zvezda je poslednja tri leta sa Vladanom Milojevićem bila hit kvalifikacija, rušila je granice.

Dejan Stanković i ova generacija su na novom, najtežem ispitu, navijači se nadaju da će ga položiti. Svi su svesni da poraz može poremetiti mnoge planove. Zato će i Stanković biti oprezan, trebalo bi očekivati agresivnu igru sa obe strane i pokušaje da se iskoriste greške preko brzih kontranapada. Od kvarteta rovitih, Stankmović je najavio da će na teren poslati najbolji tim.  To znači da će odbrana biti standardna Borjan, Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić. Sanogo i Veljko Nikolić će biti zaduženi za kontrolu igre i protok lopte i na njima će uz Gelora Kangu koji će dejstvovati iza špica biti i najveća odgovornost. Koliko ova trojka bude sigurna na lopti, toliko će i Milan Borjan imati manje posla a Zvezda će biti bliža prolasku.

Od toga koliko će El Fardu Ben i Aleksandar Katai moći da stisnu zube, zavisiće i postava crveno-belih u ofanzivi. Stanković je radio bez njih poslednjih sedam dana i uigravao trojku: Mirko Ivanić na levoj strani, Željko Gavrić na desnom a ulogu špica imaće džoker Aleksa Vukanović, pre novopristiglog Italijana Falćinelija. Međutim, ako je suditi prema poslednjem treningu i najavam trenera, Ben će igrati u špicu umestu Vukanovića, dok će Katai  na desnom krilu umesto Gavrića. 

Tim za večeras gtrebalo bi da izgleda: Boprjan - Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić - Sanogo, Nikolić - Katai, Kanga, Ivanić - Ben. Meč na "GSP stadionu" od 17.00 časova sudi Englez Kris Kavanah.

Treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona

Staza šampiona

Sreda

Omonija - Crvena zvezda 17.00

Ferencvaroš - Dinamo Z. 19.00

Makabi TA - Dinamo Brest 19.00

Karabag - Molde 19.00

Midtjeland - Jang Bojs 20.30

Staza nešampiona

Utorak

Dinamo K. - AZ Alkmar 2:0 (0:0)

PAOK - Benfika 2:1 (0:0)

Gent - Rapid 2:1 (1:0)

Propozicije: ukoliko se meč završi remijem igraju se produžeci dva puta po 15 minuta a ako i tada bude nerešeno pobednik se odlučuje izvođenjem jedanaesteraca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati