Fudbal

Sašo Ilijoski

12. 07. 2020. 11:23 1

Srpski fudbal u kandžama korone

Pandemija koronavirusa je buknula, broj zaraženih i teško obolelih je dramatično povećan a fudbaleri su ostavljeni da sami sprovode zdravstvene mere na pripremama bez obzira što se situacija menja iz časa u čas, a čak 20 opština je proglasilo vanrednu situaciju!

Krizni štab nije odavno propisao nove mere za sportiste, jer je Ministarstvo sporta i omladine, koje je zaduženo za sprovođenje državnih mera poslednju objavu vezanu za celu zemlju postavilo je 29. juna i to kao zaključak Kriznog štaba u opštim merama, a onu vezanu za Beograd 5. jula. Međutim, to su opšte odredbe koje se mogu odnositi i na sportiste ali samo ako NE treniraju. Mere za treninge stoje od 11. maja!!!

Većina profesionalnih fudbalskih klubova uveliko se priprema za nastavak Superlige (1. avgust) i Prve lige Srbije (15. avgust) i to u opštinama gde je proglašena vanredna situacija. Svi oni treniraju kao da smo "covid-19 free" zemlja a ne ona koja na dnevnom nivou ima preko 350 novozaraženih.
Gotovo da nema kluba bez zaraženih fudbalera ili članova stručnog štaba. I niko nema ozbiljniju kliničku sliku jer se radi o mladim, zdravim ljudima.

U Crvenoj zvezdi je bilo desetak igrača, trenera, rukovodilaca zaraženo, a ima i onih negativnih sa antitelima što znači da su pregurali virus na nogama. Pozitivnih je bilo u Partizanu, Spartaku, Javoru, Radničkom iz Niša... Nišlije još nisu počeli sa treninzima jer je u gradu nestašica testova, pa čekaju na red. Kako će se spremiti za tri nedelje to je misterija. Svi čelnici FS Srbije su bili zaraženi počevši od predsednika Slaviše Kokeze, pa preko potpredsednika Marka Pantelića, do generalnog sekretara Jovana Šurbatovića. Mnogo je bivših igrača, trenera, menadžera, skauta, fudbalskih sudija Elit liste (Jovanović, Đokić) imalo pozitivan test, nažalost predsednik FS Beograda i legenda OFK Beograda Ilija Petković je izgubio život, kao i Žarko Pavlović, nekadašnji direktor Napretrka, pa Radničkog iz Kragujevca.

Reakcije Kriznog štaba kad je srpski fudbal u pitanju nisu pravovremene, iako je epidemiolog Radmilo Petrović na "Nova.rs" najprostije objasnio kako se prenosi covid-19.

- Odavno je poznato da se virus prenosi vazduhom. Iz organizma izlazi putem kapljica, prilikom govora, ali i kašnjanja, kijanja, pevanja ili plakanja. To su u stvari delovi raspadnutog organizma sa virusom, i u velikom broju izlaze sa organizma. Najkrupnije padaju ispred onog ko kija. Sitnije idu metar ispred, još sitnije metar i po. Vremenom se sasušuju, gube svoju težinu, i dugo lebde u vazduhu. Padaju na razne površine, i našom aktivnošću ili cirkulacijom vazduha idu nekoliko metara dalje od onog ko kija ili kašlje. Stepen oboljenja, da li će biti asimptomni, blaži ili teži, zavisi od količine virusa koji udahne osoba. Kada se udahne mala količina, dolazi do blagog oblika, veće količine izazivaju srednje oblike, dok velike količine izazivaju najteže slučajeve. Zato, maske koje se nose, iako ne mogu da sto odsto spreče udah virusa, mogu da smanje procenat koji ćemo udahnuti - objasnio je Petrović.

Prosto i nacrtano je da pandemija bukne u srpskom fudbalu kako na terenu, tako i na tribinama jer su to pokazali neodgovorni eksperimenti sa puštanjem gledalaca na derbi, proslavu titule Zvezde, Adrija Tur.

Fudbaleri 20 superligaša i 18 prvoligaša, ali i isto tako veliki broj klubova mlađih kategorija, su na Zlatiboru, Tari, Divčibarama, u Vrnjačkoj banji i drugim destinacijama na pripremama. Svako sprovodi neke svoje mere zaštite, moraju sami da se čuvaju jer ih je država ostavila sa merama od 11. maja i da mole Boga da se niko više ne zarazi. Jer, postoji realna opasnost da bude ugrožen i početak Superlige ako se pandemija ne zaustavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati