Fudbal

M. Zarić

02. 06. 2020. 06:59 0

Zvezdina gužva po krilu, gde će Spiridonović?

Crvena zvezda je osvojila 31. titulu prvaka Srbije i u ostatku sezone posvetiće se težnji da osvoji Kup Srbije, ali i detaljnijem formiranju tima za naredne kvalifikacije za Ligu šampiona. Međutim, preglomazni igrački kadar, gde za svaku poziciju konkurišu minimum dvojica kvalitetnih fudbalera, dodatno će biti uvećan povratkom sa pozajmica Erika Jirke, Milana Jevtovića i Dejana Melega, pa je mnogo realnije da se prvo proda "višak" od 40 profesionalaca pa tek onda krene u “šoping”.

Kako u Ljutice Bogdana često kažu da žive od prodaje igrača i ovog leta trebalo bi očekivati aktivan prelaznik rok koji, kako ističu u Poljskoj, počinje kupovinom Srđana Spiridonovića (26), krilnog igrača poljskog Pogona.

I odmah pitanje: šta će Zvezdi igrač tipa Spiridonovića?

Austrijski đak je levokrilni napadač, solidan je igrač, brz je ali ništa više od toga. Dejan Stanković na poziciji krila ima: Željka Gavrića, Matea Garsiju, El Fardu Bena, Veljka Simića, prinudno kad treba Mirka Ivanića i Aleksu Vukanovića, pa povratnike Jirku i Jevtovića a u Grafičaru Juga Stanojeva i Stefana Cvetkovića. "Spidi", kako glasi nadimak Spiridonovića, nije bolji igrač od Garsije, nije brži od Jirke, nije talentovaniji od Gavrića, Stanojeva. 

Koji je interes Zvezde da plati takvog igrača za 300.000 evra sem ako neće da proda odmah Željka Gavrića, Matea Garsiju, odnosno se liši usluga minimum četvorice iz aktuelnog krilnog kadra. Zvezda je odbila 1,2 miliona evra od Arisa za Garsiju koga treba da plati 2,2 miliona evra Las Palmasu, a još ga nije ni otplatila (duguju milion evra). Slovak Jirka je plaćen Trnavi 750.000 evra a praktično nije ni dobio šansu, niti ga Stanković poznaje kao igrača, Jevtovića su dovodili godinu dana, platili ga 600.000 evra, ali nisu imali strpljenja za njega iako je bio dokazan u Rozenborgu i to u Ligi šampiona. Gavrić je mega talentovan, njemu treba minutaža da bi postao as, porastao je iza juga Marakane i za njega bi bilo najbolje da bude tu još dve godine a ne da ode kao Adžić, Terzić pa da se privikava godinu dana na novu sredinu. Sa Benom je produžen ugovor a zna se da je jedan od stubova igre. Mateo Garsija je pokazao potencijal po dolasku, ali nema kontinuitet kod Stankovića i skrajnut je što je svakako uticalo i na njegovu psihološku nestabilnost. Vukanović je prekomandovan u špic, što on i jeste, Simić je džoker.

Zvezda ne može sa decom u Ervopu, ali Spiridonović, bar prema onome što je do sada pokazao i uradio tokom karijere gde je izmenjao mnogo klubova, nije obećavajuće pojačanje za Evropu. Pitanje je i da li je pojačanje. Na Marakani bi morali da misle i na narednu sezonu i propozicije da dvojica igrača ispod 21 godine moraju da igraju minimum prvih 45 minuta, a još dvojica moraju na klupu. Jug Stanojev je bio dva puta na pripremama sa prvim timom ali je uvek vraćan u Grafičar, a ako sada ne dobije pravu priliku na Marakani neće je nikad ni dobiti. Momak je zaslužio da bude među 25 igrača, baš kao i mnoga druga Zvezdina deca, kad pričamo o krilima pre svih brzonogi Cvetković. 

Ako generalni direktor Zvezdan Terzić kaže, a sportski Mitar Mrkela potvrdi da će se Zvezda oslanjati na svoju školu i pružiti šansu petorici talenata onda neka se i drži toga, a ne da najavi prodaju sve trojice: Gavrića, Nikolića, Petrovića. Prošlog leta su napravili velike greške jer su potrošeni veliki novci za Van la Paru, Žandera i Kanjasa a njihov doprinos uspesima je bio minimalan. Zvezdi su potrebi pravi stranci poput Boaćija, Bena, potrebno je više vere u Matea Garsiju koji iako ne igra vredi na tržištu jer se dokazao u Španiji i Grčkoj.

Spiridonović? Solidan igrač, ali ima 26 godina, pitanje je kako će se snaći u Zvezdi, može li da iznese taj pritisak jer je odrastao u Austriji a ne na Marakani. Ne sme Zvezda da pogreši kao prošlog leta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati