Fudbal

Milan Zarić

01. 01. 2020. 20:00 0

Fudbalska 2019. puna razočaranja, blamaže i poniženja

Fudbaleri Srbije ni posle 20 godina nisu uspeli da se preko kvalifikacija domognu Evropskog prvenstva. Takmičenje u grupi B su okončali na trećem mestu, iza Ukrajine i Portugala, pa će put na završni turnir morati da traže preko baraža u Ligi nacija. Time je samo kompletirana katastrofalna godina svih nacionalnih selekcija.

Bili su puni nade "orlovi" kada su saznali protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo... "Grupa po meri", "Konačno možemo da odemo na Evro, posle 20 godina" bila je većina komentara. Pogotovo što su se pre toga naši reprezentativci osvajanjem prvog mesta u Ligi nacija preselili u B diviziju i tako su osigurali baraž ako kvalifikacije budu neuspešne.

Busali su se u grudi svi iz FSS, odbacivali su mogućnost da se na kontinentalni šampionat plasiraju preko pomenute Lige nacija, već je u obzir dolazilo samo osvajanje neka od prva dva mesta u grupi B. Ali, već na polovini takmičenja u kvalifikacijama ploča je promenjena, dobili smo šamar u Ukrajini (0:5), istresao nas je i Portugal u Beogradu posle onog lisabonskog remija...

Sada je "orlovima", posle kraha u kvalifikacijama, jedina nada ostao baraž u Ligi nacija. Samo, može li neko da garantuje da ćemo preskočiti najpre Norvešku u polufinalu, a onda i pobednika meča Škotska - Izrael? Narod ne veruje u pozitivan ishod, jednostavno mnogo puta su ga fudbaleri razočarali.

Time je samo kompletirana očajna godina svih nacionalnih selekcija. Pucali su po šavovima mladi, kadeta i omladinaca nije bilo nigde, da bi konačan udarac zadali A reprezentativci. A da će ova godina doneti poražavajuće rezultate, moglo je da se nasluti kada su kadeti loše odigrali elitnu rundu kvalifikacija za Evro, pa su takmičenje u grupi okončali iza Francuske i Švedske. Nisu bili deo kontinentalnog krema, već su najbolje mlade igrače do 17 godina samo mogli da gledaju preko malih ekrana.

Ništa se bolje nisu proveli ni omladinci, koji su prethodnih sezona znali da beleže dobre rezultate. Uostalom, Srbija je 2013. i 2015. bila evropski, odnosno svetski šampion u ovoj konkurenciji. Ali, to sada izgleda kao davna prošlost, pa Rajković, Milinković Savić, Gaćinović, Živković nemaju dostojne naslednike.

Ništa drugačije osećanje kod javnosti nije proizvelo učešće mlade reprezentacije na Evru. Otišli su "orlići" kao jedni od favorita za evropski tron u Italiju, imali su najviše ciljeve, ali se sve srušilo već posle prvog kola. Dobili su ih tada Austrijanci, Nemci su ih razbili u drugoj rundi, da bi nas dokusirala Danska za okončanje šampionata bez boda.

Džaba nacionalni stadion, milioni evra u stadione širom Srbije, slatkorečivost od čelnika UEFA, obećanja... Svima u Srbiji samo ostaje da se nadaju da se ovakva godina više nikada neće ponoviti. Ali, da bi se to i ostvarilo, potrebno je da se nešto ozbiljno promeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati