Politika

Direktno.rs

15. 10. 2024. 10:31 2

Aleksić: Imamo obavezu prema istoriji i budućim generacijama da sačuvamo Srbiju

Srbija je danas kao ekspres lonac u kome sve kuva i ključa i pitanje jemomenta kada će nezadovoljstvo građana, koji već 12 godina trpe represiju, omalovažavanje iubeđivanje da je sve sjajno, kulminirati, rekao je za televiziju N1 predsednik Narodnogpokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić.

- Sinoć je održan sastanak ekoloških organizacija i predstavnika opozicionih stranakana kome smo dogovorili planove i koordinaciju aktivnosti. Opozicija će učestvovati usvim akcijama koje budu organizovali, kao što je protest koji će biti održan sutra u 17 časova, u Loznici, ali i u blokadama. Dogovorili smo da ćemo sa budnom pažnjom pratitizakazivanje sednice u Loznici, jer bez usvajanja Prostornog plana područja posebne namenekoji je već ukinut u tom gradu, projekat Jadar suštinski ne postoji - kazao je on.

Aleksić ističe da je otpor obaveza svih, u državi bez institucija i vladavine prava, gdevlast koristi svu svoju političku moć da izgura projekte koji su protiv interesa građana idodaje da nije u pitanju poziv na nasilje, već zamena teza i kampanja vlasti koju u ovommomentu vodi Ana Brnabić kako bi kod građana stvorila strah i odvratila ih da se bore zasvoja prava i otvaranje rudnika u Jadru.

- Nastavljamo borbu u parlamentu. Vlast je u jednom momentu rekla da stavlja tačku naprojekat Jadar i to je bilo pred izbore. To je jasan pokazatelj da nisu bili iskreni i da sevode isključivo političkim motivima, a ne interesima građana. Pokušavaju da utiču krozsvoje medije i zamenu teza na dve trećine građana koji su apsolutno protiv ovog projekta, averujem da će ih biti sve više - kazao je on.

Prema njegovim rečima, ako problem ne može da se reši u institucijama i dijalogom, da seuvaže ekonomisti koji su rekli da ovaj projekat Srbiji ne donosi nikakvu korist već samoštetu i da se uvaže stručnjaci iz SANU koji su izdali Zbornik radova o štetnostiprojekta Jadar, mora se vlasti poslati poruka velikog otpora, ali bez maltretiranja građanai ugrožavanja njihovog funkcionisanja.

- Predstoji nam politička borba sa režimom koji je ušao u fazu kada im opada podrška.Borba će biti teška, jer svi autokratski režimi donose najgore odluke u poslednjimgodinama svoje vladavine, tako i ovaj. Možemo očekivati ozbiljnu represiju režima. BIAse drzne da privodi poljoprivrednike i aktiviste, umesto da birne o bezbednosti građana. Zloupotreba institucija i represija biće usmerene na sve moguće načine - dodao je on.

On naglašava da živimo u zarobljenoj zemlji, u kojoj su građani hipnotisani i zarobljeni unekoj vrsti balona i misle da je dobro živeti ako uspeju da plate račune, nemaju dugove isastavljaju kraj sa krajem dok jedna grupa na vlasti živi u blagostanju, zarađuje enormninovac, kupuju firme i privatizuju Srbiju i dodaje da kad god se dogodi kriza i protestivlast nađe način da to okrene i izmisli priče o nasilju.

- Nemam problem da predstavnici zemalja EU ili bilo kojih zemalja predstavljaju interesesvojih država. Ako u Srbiji imate vlast koja je spremna sve da rasproda i da im sve da iispuni, potvrđuje da nemamo suverenitet. Svako dolazi po ono što mu treba. U Boru je 2.000 hektara zemljišta dato Kinezima na mestu gde je najveće nalazište bakra i zlata u Evropi ijedno od najvećih u svetu, vrednosti preko 140 milijardi evra - rekao je on.

Aleksić naglašava da ne može jedna država koja teži da uđe u EU i bude uređena na načinkako su uređene njene članice da sa druge strane u Srbiji ništa ne primenjuje, a sa drugestrane da kupuje podršku kroz davanje i servisiranje svega što njima treba i dodaje daEvropa mora da odluči da li želi reforme u Srbiji i Srbiju u EU, ili ne.

- Cela opozicija je na istom zadatku, a to je odbrana države Srbije. Mi smo danas na ispitunaše generacijske odgovornosti i imamo obavezu prema istoriji i precima, ali i budućimgeneracijama da sačuvamo Srbiju koja se raspada. Moramo se boriti svim raspoloživimsredstvima, jer ako odustanemo neće nas biti - zaključio je Aleksić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati