Politika

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

08. 10. 2024. 20:30 10

Meštani Gornjih Nedeljica poslali pismo ministarki

Meštani Gornjih Nedeljica na čelu sa Nebojšom Petkovićem dostavili su danas ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović Handanović pismo, nakon što ih je ona tokom jučerašnjeg skupštinskog zasedanja targetirala u prenosu uživo, iznoseći teške optužbe na njihov račun.

Pismo meštana Gornjih Nedeljica koje je danas u Skupštini pročitala poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović prenosimo u celosti.

- Gospođo Handanović, pošto se u nedostatku argumentacije u korist projekta Jadar bavite mojom i Zlatkovom porodicom, prinuđen sam da Vam se obratim preko narodne poslanice Danijele Nestorović.

Pre svega, u najmanju ruku je nekorektno da u javnost iznosite ugovore o prodaji imovine kompaniji Rio Sava Exploration, a još nekorektnije je da to radite selektivno i da u nekim slučajevima pročitate i iznose, a u nekim ne. Da li ste svesni da ste možda nekoj porodici natovarili razbojnike i lopove na vrat iznošenjem visine njihovih ugovora.

Sa druge strane, niste rekli da je moj otac za njivu od 30 ari koju je prodao kompaniji, dobio nešto manje od 5000 €. Ne želim da pravdam njegov postupak, štaviše čim sam saznao za to osudio sam ga, ali ni Vi a ni ostali lobisti projekta nećete da kažete da je narod u Gornjim Nedeljicama prepušten na milost i nemilost kompaniji, bez ikakve pravne zaštite od strane države.

Svakom od tih ljudi koji su prodali imanja kompanija je suptilno, u vidu prijateljskog saveta, pretila eksproprijacijom imovine rečenicom „Bolje da prodaš nama, nego da ti država uzme po tržišnoj ceni“, koja je značajno manja od ove koja im je ponuđena i isplaćena. Pitajć Vas samo da li su deca ubica isto ubice, mogu li uopšte deca da snose odgovornost da pogrešne odluke roditelja. Složićete se da ne mogu i molim Vas da analizirajte neke svoje životne odluke.

Što setite Zlatka Kokanovića, izneli ste tešku laž kad ste rekli da on nema imovinu u zoni koju kompanija otkupljuje. Evo brojevi parcela koje su u vlasništvu braće Kokanović, Zlatka I Zvonka, a koje se nalaze na području planiranog rudnika i postrojenja za preradu rude, 375/2, 201/6, 201/5 330/1, 201/2 KO Gornje Nedeljice i 304, 522/2, 355/1, 353/2 KO Slatina, ukupne površine od oko 4 i po hektara. Gospođo Handanović, valjda ste svesni da bi Rio Tinto za tu zemlju platio braći Kokanović onoliko koliko bi oni tražili, ali se to neće desiti, jer motiv naše borbe nije materijalne prirode. Mi se borimo za opstanak Srbije i protiv okupacije od strane kompanija kao što je ova za koju besramno lobirate od kad ste na ministarskoj funkciji - navodi se u pismu.

Šta je juče rekla ministarka?

Tokom svog obraćanja ministarka Đedović Handanović je sa targetiranja medija, prešla na ekološke aktiviste, a prvi na tapeti bio je Nebojša Petković.

- Nebojša Petković iz udruženja ‘Ne damo Jadar’ i njegova supruga Marijana predvodili su proteste protiv Rio Tinta u Loznici, međutim kada je u javnosti otkriveno da je Nebojšin otac Milan prodao zemlju Rio Tintu, supružnici su za to oputužili bolesne roditelje. Toliko o etičkim principima. Borite se za zaštitu životne sredine, a optužujete svoje bolesne roditelje da su dementni - rekla je ministarka.

Potom je pomenula Zlatka Kokanovića.

- Zlatko Kokanović iz SEOS-a, pre nego što je postao tzv.ekološki aktivista, pokušao je da svoje imanje u Gornjim Nedeljicama, na kom se nalazi nelegalno izgrađen objekat, proda kompaniji Rio Tinto. Prema dokumentu iz 2019. godine, Kokanović je preogvarao o prodaji zemljišta. On je sa drugim sugrađanima i bratom Zvonkom poptpisao saglasnost i pozitivno odgovorio na predlog Rio Tinta za otkup imovine na Brezjaku, na kom prihvata za useve, voćke, šumska stabla, gde se traži cena: Za poslovne objekte 1.800 evra po kvadratu, za poljoprivredna i šumska zemljišta 300 evra po aru, za uređene stambene prostore 900 evra po kvadratu, za pomoćne objekte 400 evra po kvadratu, za uređene bunare koji se koriste 5.000 evra, za uređene izvore takođe 5.000 evra - rekla je Handanović dodajući da su pregovori propali jer rudnik nije planiran na delu gde je Kokanovićev plac.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati