Politika

Direktno.rs

08. 10. 2024. 12:50 0

Veselinović: Dok je vojna imovina zapuštena i propada režim se sprema da uvede vojnu obavezu

"Pokret za preokret nije protiv vojne obaveze, ali da bi ona bila uvedena morali bi da budu stvoreni brojni uslovi. Sigurni smo da ova Vlada nije sposobna za to. Čak i način da putem novina saznajemo da se sprema uvođenje obaveznog vojnog roka, od osobe koja takvu odluku ne može da donese, stvara sumnju u ceo postupak. Gde su analize i procene stručnih lica. Za uvođenje vojne obaveze nužno je da se stvore sigurunosni, ekonomski, kao i odnosi poverenja. Vojna obaveza se uvodi isključivo iz razloga što Vojsku Srbije masovno napuštaju vojna lica koja su bila u radnom odnosu. To je samo jedan od pokazatelja kako se režim Aleksandra Vučića odnosi prema plaćenim vojnicima".

"Na čelu ministarstva odbrane smenjuju se nespososbni ministri, od Milorada Gašića, preko Nebojše Stefanovića, Aleksandra Vulina, pa opet Gašića. Da li su to ljudi od poverenja majkama koje svoje sinove sutra treba da pošalju u vojsku? Obuka za slučaj rata je nužna, možda već kroz srednjoškolsko obrazovanje, ali da li je u ovakvom stanju vojska sposobna da primi te golobrade momke i da im da oružje i bojevu municiju. Ilustracija kako se Vojska Srbije i Vlada Srbije odnosi prema imovini je kasarna "Dr Arčibald Rajs" (nekada kasarna "Maršala Tita"), koja je jedna od građevina po kojoj se Novi Sad prepoznaje, a koja godinama propada. Opasana je trakama upozorenja je opasna za život građana. Takvo stanje je i sa drugim kasarnama u Novom Sadu, onoj u ulici Vojvode Bojovića, na Trandžamentu, čak i Vojnomedicinskim centrom (Vojnom bolnicom) u Petrovaradinu. Ništa bolje, na žalost, nije ni stanje napuštenih vojnih objekata širom Srbije. Neki od njih su pod zaštitom države kao kulturna dobra", istakao je na koferenciji za štampu ispred napuštene kasarne "Dr Arčibald Rajs" u Novom Sadu Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret.

"Kasarna "Dr Arčibald Rajs"! se prostire na oko 10.000 m2 površine i mogla bi biti deo Novosadskog univerziteta, studentski dom ili drugi sličan objekat kulture ili obrazovanja. Umesto toga ona propada. Bilo je raznih inicijativa, čak su se jedno vreme novosadski umetnici uselili u ovaj objekat, istina nelegalno. Ali ovakav odnos režima prema vojnim objektima mogao bi se slobodno nazvati sabotaža. Da, ministri i Vlada sabotiraju vojsku jer dozvoljavaju da njena imovina propada. Čiji će zet ili šurak kupiti ovaj objekat, jer ova kasarna za Novi Sad ono što je zgrada Generalštaba za Beograd. Mora mnogo toga da se promeni da bi se uvela vojna obaveza i da bi ona dala rezultat za bezbednost države, a da ona ne bude opasna za one koji u nju odlaze", zaključio je Veselinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati