Politika

[ Izvor: Mediji ]

30. 09. 2024. 14:46 10

"Pošto nema sednice o litijumu, biće protesta"

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević najavio je nove proteste protiv iskopavanja litijuma u Srbiji, nakon što je predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila da "po svemu sudeći" neće biti vremena za sednicu parlamenta o litijumu.

- Pošto nema sednica Skupštine, biće protesta - izjavio je Milivojević na konferenciji za štampu poslanika opozicije koji su predloži izmene i dopune Zakona o rudarstvu kojima bi se u Srbiji zabranilo istraživanje litijuma i bora.

Protesti, naglasio je Milivojević, nisu izbor opozicije, već izbor ove vlade i ove vlasti.

- To je izbor Rio Tinto koalicije i Aleksandra Vučića - kazao je.

Opozicija je, prema njegovim rečima, htela da uvede raspravu o litijumu "u hram demokratije", kako bi se parlamentarnoj raspravi, pred kamerama, videlo ko se za šta zalaže.

- Videli ste da je to nemoguće. Kazao je gospodin (Zoran) Lutovac, i kazao je gospodin (Miroslav) Aleksić da smo svedočili govorima ministra. To nisu bili govori, to je bilo praznoslovlje ljudi koji su bukvalno gutali vreme. To su bili najskuplji govori u istoriji parlamentarizma, jer Srbija se zadužuje 149 evra u sekundi, a govor svakog ministra koštao je građane između 200 i 300 hiljada evra - slikovito je objasnio poslanik demokrata.

Optužio je pritom vladajuću većinu da su "prevejani podlaci" koji su primenili "sve marifetluke iz radikalskog arsenala", kako sednice o litijumu ne bi bilo.

Milivojević je, međutim, poručio da opozicija zna da podnese zahtev za raspravu o litijumu i u redovnom postupku, i da neće čekati da Brnabić to uradi.

- Znamo mi i tokom redovne sednice kako se traži dopuna dnevnog reda i kako se predlažu zakoni. Nećemo im dati to zadovoljstvo da oni brane ono što je narodni interes, oni nikada nisu bili na strani naroda - rekao je on.

Milivojević je najavio i da će se predstavnici opozicije sastati sa svim ekološkim udruženjima i organizacijama u Gornjim Nedeljicama, kako bi planirali dalje korake u, kako je rekao, odbrani prava građana Srbije kojima Ustav garantuje zdravu životnu sredinu.

- Podvlačim, Skupštine nema, biće protesta, pozivam sve građane, bez obzira na političko uverenje, sve ekološke organizacije da stanu pod jednu zastavu slobode i svi zajedno da se izborimo protiv ovog zla i pobedimo - rekao je Milivojević.

Podsetimo, predsednica parlamenta Ana Brnabić prethodno je rekla da "po svemu sudeći" neće biti vremena za sednicu parlamenta o litijumu.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka je, dok je Brnabić držala konferenciju za novinare u Domu Narodne skupštine, stao pored nje držeći u rukama papir sa natpisom "Laže".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Nezaboravna roler-koster vožnja

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati