Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

21. 09. 2024. 10:31 1

Važne promene u EU: Vučićev prijatelj izgubio funkciju, a na njegovo mesto dolazi žena koja neće gledati kroz prste SNS-u

Nova evropska komesarka za proširenje je Marta Kos, bivša slovenska ambasadorka u Nemačkoj i Švajcarskoj. Dolazi na mesto Olivera Varheljija, koji je bio blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i izrazito prijateljski naklonjen prema SNS i vlastima u Srbiji. Prema mišljenju sagovornika Nove, od Kos se tako nešto ne očekuje.

Kos je na mesto komesarke EU za proširenje došla na neobičan način. Nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zamolila Tomaža Vasela da povuče kandidaturu, kako bi što više žena bilo zastupljeno u novom sazivu Evropske komisije.

Iza sebe ima bogatu diplomatsku karijeru, a Aleksandar Ivković iz European Western Balkans za Novu govori o tome kako će se njen dolazak odraziti na Srbiju.

- Glavna razlika između Marte Kos i njenog prethodnika Olivera Varheljija je što ona ne dolazi iz partije koja je bliska SNS-u. Varhelji je povezan sa Viktorom Orbanom i Fidesom, dok je Kos bila deo liberalne partije Pokret sloboda, koja je stožer aktuelne vladajuće koalicije u Sloveniji. SNS u Sloveniji ima partnerski odnos pre svega sa partijom Janeza Janše, koja je trenutno u opoziciji - kaže Ivković i dalje navodi da su tokom mandata Olivera Varheljija stizale brojne kritike da on "gleda kroz prste" vlastima u Srbiji oko tema demokratije i vladavine prava upravo zbog političke bliskosti Aleksandra Vučića i Viktora Orbana.

- Marta Kos nema takav odnos sa vlastima u Srbiji, pa bi se prema tome moglo očekivati da bude angažovanija i kritičnija oko ovih pitanja - navodi Ivković.

Međutim, ne treba dizati očekivanja previše visoko.

- Evropski komesar za proširenje, ko god on bio, mora da sarađuje sa vlastima u državama kandidatima i prema tome mora da bude diplomatičan. Zamislivo mi je da se Marta Kos oglasi u nekim problematičnim situacijama, recimo nedavnoj kampanji protiv civilnog društva, ali ne i da bude kontinuirano "u ratu" sa vlastima u Srbiji. Osim toga, SNS je razvio mehanizme medijske diskreditacije stranih zvaničnika koji su kritični prema unutrašnjem stanju u Srbiji (setimo se primera Tanje Fajon i Mihaela Rota, na primer) i mogli bi isto da primene i na Martu Kos ako procene da bi im koristilo - smatra Ivković.

Na posletku, ističe da moć evropskog komesara za proširenje potiče od konsenzusa država članica EU da žele da se proširenje desi.

- Kada taj konsenzus postoji, i komesar koji je zadužen za same pregovore može da bude zahtevniji i postavlja uslove prema državi kandidatu. Ako konsenzusa nema, onda je i pozicija komesara slabija. Tako da pogled Srbije treba i dalje da bude uperen u stavove država članica EU pre svega - zaključuje Ivković.

Od "najbolje ambasadorke" do "saradnice Udbe"

Kad je reč o biografiji nove EU komesarke za proširenje, bila je ambasadorka Slovenije u Nemačkoj, Letoniji, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Bila je potpredsednica Slobodarskog pokreta, kandidovala se i za predsednicu Slovenije 2022. godine, ali je tokom kampanje odustala od kandidature.

Odmah potom dala je ostavku i na mesto potpredsednice Slobodarskog pokreta, a posle ostavke Tatjane Bobnar na mesto ministarke unutrašnjih poslova, Kos je istupila iz Slobodarskog pokreta, navodeći da to više nije njena stranka.

O njoj je za hrvatske medije govorio i politikolog i politički analitičar Davor Đenero, koji smatra da je Kos izvrstan izbor za komesara za proširenje.

- Reč je o vrlo obrazovanoj i dobro pripremljenoj slovenskoj diplomatkinji, koja se, doduše, do sada uglavnom bavila slovensko-njemačkim bilateralnim odnosima. U Nemačkoj je 2016. godine bila proglašena ambasadorkom godine, na kraju svog diplomatskog mandata - rekao je između ostalog on.

Međutim, ima i onih s drugačijim mišljenjem.

Tako je bivši slovenački premijer Janez Janša optužio Martu Kos da je radila za Udbu i dodao:

- Jadna EU i srećni balkanski prijatelji gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i gospodina Putina.

I poslanica SDS-a Romana Tomc zapitala se u izjavi za "Euronjuz" da li se može zamisliti "da neko, na primer u Nemačkoj, predloži kandidata koji se optužuje da je u prošlosti bio saradnik Štazija".

Marta Kos je u izjavi za ovaj portal demantovala pomenute optužbe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati