Politika

[ Izvor: Politiko ]

20. 09. 2024. 09:33 0

Vučić: Ne želim da učestvujem u kampanji protiv Kurtija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Politiko da su EU i Amerikanci saglasni sa Beogradom da je Priština ta koja blokira napredak u dijalogu, ali da neće to da kažu javno.

- Kosovo usporava napredak u pregovorima - izjavio je Vučić za briselski portal Politiko, uoči radnog ručka koji je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala u četvrtak sa liderima Zapadnog Balkana.

- Iako ljudi u Briselu vide koja strana blokira napredak, oni to nikada ne bi rekli javno - rekao je Vučić, tvrdeći da se "EU i Amerikanci slažu sa nama".

Politiko podseća da je kosovski premijer Aljbin Kurti optužio Vučića za "iracionalnost", "očajanje" i vođenje "agresivne kampanje za nove sukobe".

- Ako je iracionalnost i agresija da budu demokratski izbori… OK, veliko mu hvala - odgovorio je Vučić.

Vučić je, naime, kako podseća briselski portal, nedavno pozvao na nove opštinske izbore na severu Kosova kako bi se ublažile tenzije koje su se rasplamsale 2023. godine kada je srpska zajednica u velikoj meri bojkotovala glasanje.

Uprkos odsustvu jasnog demokratskog legitimiteta, Kurti je ohrabrio novoizabrane gradonačelnike da preuzmu funkcije i poslao specijalne policijske jedinice da ih zaštite, što je izazvalo krizu koja je rasplamsala strasti na obe strane, navodi Politiko.

"Ne želim da učestvujem u kampanji protiv Kurtija"

Vučić i Kurti bili su u četvrtak u Briselu, na radnom ručku o Planu rasta EU i integraciji regiona, koji je organizovala predsednica Evropske komisije. Dvojica lidera, međutim, nisu međusobno razgovarala.

- Nemamo nikakav odnos - rekao je Vučić za Politiko uoči puta u Brisel, odbacujući pritom optužbe Prištine da želi da izazove sukobe na Kosovu.

- Ne želim da učestvujem u kampanji protiv Kurtija ili ad hominem kampanji protiv bilo koga - rekao je Vučić i dodao da je kosovsko rukovodstvo izgleda opsednuto njime.

- Ako čitate šta svakodnevno pričaju, uvek je to: Vučić, Vučić, Vučić - nastavio je on.

- Dok lokalni Srbi poslednje poteze Prištine vide kao nameri da budu "etnički očišćeni" sa severa Kosova, gde čine većinu, Kurti insistira da samo sprovodi ustav koji mu daje vlast nad celokupnom teritorijom Kosova. Srbija, s druge strane, insistira da Kosovo poštuje postojeće sporazume, uključujući obavezu iz Briselskog sporazuma iz aprila 2013. da se uspostavi Zajednica srpskih opština, političko telo koje predstavlja srpsku manjinu na Kosovu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati