Politika

Direktno.rs

12. 09. 2024. 17:14 1

Cvejić: Centar političke moći diktira govor mržnje prema novinarima

Narodni poslanik i potpredsednik Srbija centra prof. dr Slobodan Cvejić izjavio je da govor mržnje prema novinarima orkestrira onaj ko ima interes da građani ne veruju medijima i želi da uspostavi kontrolu nad medijima kako bi vršio svoju propagandu.


"To je centar političke moći, po pravilu u čvrstoj sprezi sa onim ljudima iz sveta biznisa koji traže državne privilegije koje centar političke moći može da im obezbedi. Najčešće organizatori kampanja mržnje i progona novinara nisu i direktni izvršioci, jer bi to urušavalo i njihov kredibilitet, nego to realizuju poslušnici: kvazianalitičari i nadrinovinari", rekao je Cvejić za Podrinske.

Prema njegovim rečima, napadi i targetiranja mogu biti anonimni (kampanja "poternica" protiv novinarke Isidore Kovačević u Šapcu) ili otvoreni (napadi Sime Spasića na novinare u Beogradu).

"Nekada su i sami nadrinovinari direktni izvršioci napada, kao u slučaju direktora "Srpskog telegrafa" Milana Lađevića koji je na ulici napao novinara "Radara" Vuka Cvijića, a nekada i pripadnici centara politike moći lično, kao u slučaju osuđenog bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića koji je orkestrirao paljenje kuće novinara "Žig info-a" Milana Jovanovića".

Cvejić je istakao da se neki od najpoznatijih primera targetiranja i dehumanizacije odnose na novinarke.
"Setimo se slučajeva ubistva Dade Vujasinović, progona Brankice Stanković na navijačkim tribinama, po ulicama i žutoj štampi, Isidore Kovačević, konstantne hajke na Žaklinu Tatalović ili nedavnog bezumnog targetiranja Tamare Skrozza. Neću da preskočim ni napad na zaposlenu u TV "Pink" u vreme protesta ispred zgrade ovog medija".

Cvejić je napomenuo da institucije u sferi medija u Srbiji postoje.
"Iako je bilo nekih rezultata u radu Stalne radne grupe za bezbednost novinara, slučajevi targetiranja i nasilja se ponavljaju, što ukazuje na problem kao i u drugim oblastima javne uprave - institucije se manje-više ponašaju pasivno: ne reaguju na vreme (ili nikad). A kada se jednom ta spirala uspostavi, onda je i policiji teško da fizički štiti one kojima se crtaju mete na čelu", rekao je Cvejić i dodao da se novinari organizuju sami.

"Pozitivan primer u domenu institucija je Savet za štampu, kao i udruženja novinara, UNS, NUNS i NDNV, koji u najvećem broju slučajeva iznose u javnost informacije o napadima na novinare i time formiraju prvu liniju zaštite. Njihove akcije se odnose i na novinare u elektronskim medijima, ali tu, nažalost, nema efikasnog samo-regulatornog tela, a formalni, ovlašćeni regulator REM mnogo više radi na sistematskom targetiranju određenih medija poput N1 i Nove S, nego na zaštiti novinara", zaključio je Cvejić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati