Politika

Direktno.rs

08. 07. 2024. 11:45 0

"Slučajevi otkrivanja visoke korupcije su farsa"

"Letnji režim rada vlasti i spokoj nakon održanih nedemokratskih junskih izbora poremetili su protesti građana povodom najave rudarenja litijuma. Lažno obustavljeni projekat Jadar po svemu sudeći je omča oko vrata korumpiranom režimu", istakla je dr Tijana Perić Diligenski, narodna poslanica Srbija centra, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Postoje ozbiljne indicije da se oko navedenog projekta kriju unosne rente koje su primili domaći zvaničnici od Rio Tinta, koji je inače neretko osuđivan zbog davanja mita. Kako bi se skrenula pažnja sa ove teme, u proteklih nekoliko dana građanima se serviraju hapšenja bivšeg državnog sekretara Ministarstva prosvete i još sedam lica osumnjičenih za trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja. Važno je da se napomene da je trgovina uticajem najteže dokazivo koruptivno krivično delo.

Ovaj policijski antikorupcijski triler odigrava se u Nišu, u kom je opozicija pokradena na izborima. Interesantna je selektivnost u pogledu lišavanja slobode, budući da je bivša gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, o kojoj postoji ozbiljan korupcijski kompromat, još uvek na slobodi. Navedeni slučajevi otkrivanja visoke, odnosno političke korupcije su farsa koja ima za cilj da podvuče tobožnji rezultat pravne države i političku "nameru" režima spremnog da se obračuna sa "mangupima iz vlastitih redova".

Dokaz da ovaj režim ne radi ništa na sprečavanju i sankcionisanju visoke korupcije ogleda se u GRECO izveštaju od 4. jula, u kom je podvučeno da je Srbija na zadovoljavajući način ispunila samo jednu od 24 preporuke. Jedina ispunjena preporuka je bagatelnog karaktera i odnosi se na osnivanje tela nadležnog za evidenciju poklona i smanjenje vrednosti povremenih poklona koje mogu da zadrže policijski službenici. Suštinske preporuke koje se odnose na proveru integriteta pre imenovanja ministara, savetnika i šefova kabineta, kao i na planove integriteta i kodekse ponašanja, ostale su mrtvo slovo na papiru.

Pomaka nema ni kad je reč o kontaktima najviših zvaničnika sa lobistima, ni o prevenciji korupcije nosilaca najviših izvršnih funkcija. Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije čeka se kao "ozebao sunce", dok Savet za borbu protiv korupcije objavljuje svoj izveštaj o fenomenima sistemske korupcije. Jasno je da će ovaj izveštaj ostati nepročitan, kao i svaki koji je Savet objavio i dostavio Vladi (čije je savetodavno telo!) u proteklih 12 godina", zaključila je dr Tijana Perić Diligenski, narodna poslanica Srbija centra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati