Politika

D. Ljutić

02. 07. 2024. 17:42 7

Mađarska predsedava SAVETOM EU: Orban neće rizikovati zbog Vučića?!

Tokom vlasti Aleksandra Vučića Mađarska je od strane ovdašnjeg režima isticana kao jedan od najvećih prijatelja Srbije. Prijateljstvo mađarskog predsednika Viktora Orbana i Vučića tradicionalno se predststavlja kao ključno za dobre odnose dve zemlje. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto je naveo da će fokus predsedavanja Mađarske  EU biti na proširenju Unije na Zapadni Balkan. Kako je rekao, Mađarska će tokom predsedavanja otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom. Međutim, da bi se bilo koje poglavlje ili bilo koji klaster otvorio za bilo koju zemlju, a ne samo za Srbiju, tu je potrebna podrška svih zemalja članica EU. Tako da Mađarska, čak i kao zemlja koja predsedeva, ne može tako nešto da obeća, a da nema neke garancije od drugih zemalja. A nema.

Mađarska je 1. jula preuzela rotirajuće predsedavanje EU. To bi moglo da bude napetih šest meseci za rukovodstvo EU, s obzirom na to da mađarski premijer Viktor Orban vodi politiku suprotnu Briselu. Ipak, predsedavanja Saveta EU nisu ono što su nekad bila. To se promenilo 2004. godine, kada je odlučeno da se svi važni samiti održavaju u glavnom gradu Belgije. 

Kako će to da utiče na mađarsko predsedavanje? To će pre svega da umanji uticaj dvojice članova mađarske nacionalističke konzervativne vlade, Orbana i njegovog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, koji najviše kritikuju Brisel. Osim toga, prestonica EU biće zauzeta imenovanjem nove Evropske komisije, izvršnog organa Unije i predlagača novih zakona. To je proces koji uključuje dugotrajna saslušanja u Evropskom parlamentu za odobravanje novih komesara, po jednog iz svake članice. Zbog toga se očekuje da će taj proces trajati skoro celu jesen, a Mađarska nema nikakvu ulogu u donošenju odluka.

Dok je Mađarska kritikovala spremnosti Ukrajine da se pridruži EU, jedan od prioriteta Budimpešte za predsedavanje je unapređenje izgleda za članstvo Albanije i Srbije, a možda čak i Bosne i Hercegovine i Gruzije. Šta za Zapadni Balkan znači dolazak Mađarske na čelo EU? Poznavaoci političkih prilika na Balkanu  tvrde da uprkos relaksiranju odnosa evropskih zemalja sa Srbijom ne možemo očekivati drastične promene niti odstupanje od zvaničnog diskursa. Kako kažu, Mađarska Viktora Orbana nema potencijala da menja politike koje su stvorene od strane velikih centara moći.

Ali, Orban ne posustaje. On je i početkom ove godine rekao da bi Srbija trebalo da postane članica EU što je pre moguće. U suprotnom, smatra, Beograd će izabrati saradnju sa drugim partnerima, a Brisel će izgubiti tu zemlju.

- Treba da završimo stari zadatak u vezi sa proširenjem pre nego što pristupimo novom proširenju sa Ukrajinom. Ako ne integrišemo Srbiju što je pre moguće, izgubićemo je. Srbija ima druge varijante. Ona je upravo zaključila sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom - rekao je svojevremeno Orban.

Evropski poslanik nemačkih Zelenih Rajnhard Bitikofer je u odlasku Sija u Srbiju i Mađarsku video "provokaciju" prema EU. Bitikofer je Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana nazvao "dvojicom najvažnijih vazala Kine u Evropi". Odlaskom u Beograd i Budimpeštu, prema Bitikoferu, Si pokazuje da geostrateške ambicije Pekinga nipošto nisu ograničene na Aziju.

Ipak, najkontroverzniji Orbanov odnos je prema Miklošu Hortiju. A u Mađarskoj je postavljeno i nekoliko spomenika ovom nekadašnjem savezniku Adolfa Hitlera. Mikloša Hortija po zlu pamte i vojvođanski Jevreji, Romi, Srbi. U Jugoslaviji je proglašen za ratnog zločinca, a mađarski vojnici su odgovorni za smrt ili deportaciju skoro 20 hiljada građana Srbije.

Aleksandru Vučiću to očigledno ne smeta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati