Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

28. 06. 2024. 17:25 17

"Čelična dama" postaje nova šefica diplomatije EU - Vučiću se ne piše dobro

Premijerka Estonije Kaja Kalas, oštra protivnica ruskog predsednika Vladimira Putina, njegove politike, ali i svih onih koji nisu jasno osudili agresiju na Ukrajinu, najverovatnije će zameniti Žozepa Borelja na poziciji visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i demokratiju. A to predstavlja novu glavobolju za Srbiju, pogotovu njenog predsednika Aleksandra Vučića.

Ukoliko bude izabrana, neće Kaja Kalas biti jedina žena s kojom srpski predsednik nije na "istim frekvencijama". Teška je njegova komunikacija i sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok, a posebno je bila "tenzična" sa bivšom izvestiteljkom Evropskog parlamenta za Kosovo Violom fon Kramon, piše Nova.rs.

Kaja Kalas mogla bi, takođe, biti nezgodna, s obzirom na njene dosadašnje stavove u vezi Rusije. A to je, na neki način, u intervjuu za Novu rekao i evroposlanik Andreas Šider.

- Ako Vučić nastavi svojim političkim putem, ne usklađujući se sa sankcijama EU protiv Rusije, kao i ukidanjem vladavine prava, uskoro neće biti napretka u pristupanju EU - rekao je Šider.

Dakle, Rusija se vraća u fokus, a Kaja Kalas koja je pozata i kao nova "čelična dama" Evrope, istakla se upravo čvrstim stavovima protiv rata, ruskog predsednika Vladimira Putina i neophodnoj pomoći za Ukrajinu.

Ko je Kaja Kalas?

Stava je da Rusija potpuno treba da se odseče od Evrope i da Putin mora da oseti posledice svojih postupaka. Samim tim, neretko je javno kritikovala one koji nisu uveli sankcije Ruskoj Federaciji i nisu osudili invaziju na Ukrajinu.

Od samog početka invazije 24. februara 2022. godine, isticala je da je Ukrajini neophodna sva moguća pomoć u oružju i municiji. Još je glasnija po tom pitanju sada, kada Amerika i mnoge zemlje smanjuju isporuke oružja Kijevu.

Govoreći o mogućem imenovanju Kalas na mesto Žozepa Borelja, urednik vesti portala European Western Balkans Aleksandar Ivković za Nova.rs kaže da će ona, sasvim sigurno, biti fokusirana na podršku Ukrajini i dalje ograničavanje uticaja Rusije u Evropi.

- Kao premijerki Estonije, države koja se oseća egzistencijalno ugroženo od strane Rusije, te teme su joj priroritetne. Verovatno će i Srbiju posmatrati kroz tu prizmu i naglašavati da, kao država kandidat, mora da se uskladi sa spoljnom politikom EU. Očekujem da će u tom aspektu verovatno biti aktivnija od Borelja. Ipak, ne treba očekivati velike potrese u odnosima Srbije i EU, iz nekoliko razloga - kaže Ivković i nastavlja:

- Visoki predstavnik mora da vodi spoljnu politiku na osnovu konsenzusa država članica, koje ga postavljaju na tu funkciju. Konsenzus država članica je trenutno da Srbiju više drže blizu EU nego da je odguruju, uprkos otvorenim pitanjima koja postoje. Osim toga, pošto Srbija nije obična treća država već kandidat za članstvo, najznačajniji deo njenih odnosa sa EU će se odvijati kroz politiku proširenja, za koju nije direktno zadužen visoki predstavnik. Ono za šta je visoki predstavnik direktno zadužen jeste posredovanje u dijalogu Beograda i Prištine, ali i tu se očekuje da se ta funkcija delegira specijalnom predstavniku, nasledniku Miroslava Lajčaka - dodaje.

Što se tiče komunikacije predsednika Vučića, njegov utisak je da on pažljivo procenjuje sa kim mu je najisplativije da se verbalno sukobi zarad osvajanja političkih poena na unutrašnjem planu.

- Dakle, to nije vezano za političke stavove stranog funkcionera, već za to koliko je laka meta. Mislim da će se ipak truditi da sa visokom predstavnicom ima uglavnom korektne odnose, pre svega zbog njene uloge oko Kosova. Ali, to ne znači da će Kaja Kalas biti pošteđena u pro-vladinim medijima - ocenjuje Ivković.

On sam je bio vrlo uzdržan prema informacijama o postavljenju Kaje Kalas.

"Da sačekamo, pa ćemo da vidimo"

Na pitanje šta očekuje ako estonska premijerka Kaja Kalas bude novi šef evropske diplomatije Vučić je rekao da će sačekati da vidi kako će to izgledati.

- Ako ide neko iz Estonije za šefa spoljne politike i bezbednosti EU, onda teško da Poljak može da dođe na Varheljijevo mesto za proširenje. Ili teško da neko iz tog bloka može da dođe na to mesto. Da sačekamo da vidimo kako će to mesto da bude rešeno za proširenje. Mi smo imali vrlo korektnu saradnju sa Oliverom. Pa ću onda da govorim šta mislim - rekao je Vučić.

On je dodao i da mu se čini da će tema više biti naš odnos prema Rusiji.

- U tom smislu u Komisiji će nam biti verovatno malo teže onoliko koliko će nam u Evropskom parlamentu biti ipak nešto lakše. Tako da nikad ne možete da spojite sve da bude onako kako biste želeli - naveo je on.

Na konstataciju da Kalas ima tvrdi stav prema Moskvi, Vučić je naveo da joj je zabranjen ulaz u Rusiju i ocenio da treba imati u vidu da onda u narednom periodu od pet godina neće biti dijaloga sa Rusijom.

- To pokazuje da će Evropska unija po svaku cenu da drži veoma čvrst stav prema Rusima u narednom periodu, ukoliko to bude - kazao je Vučić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati