Politika

[ Izvor: Mediji ]

25. 06. 2024. 11:50 6

Branimir Nestorović tužio Vladu Srbije

Poslanička grupa "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" saopštila je danas da je u ponedeljak tužila Vladu Srbije, kao autora i predlagača Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

U saopštenju se navodi da je ta poslanička grupa "zbog problema nastalih u primeni rečnika, gramatike i pravopisa srpskog jezika i "rodno osetljivog jezika", za koji ne postoje rečnik, gramatika i pravopis" tražila od Vlade Srbije da joj dostavi akte i ukaže na osnov po kojem je u Srbiju, "pod pretnjom kažnjavanja, uvela nejasne i nepoznate dženderske pojmove: gender identities/rodni identiteti; gender/rodno osetljiv jezik; gender/rodno senzitivan jezik; gender/rodna ravnopravnost".

Kako se navodi, Vlada Srbije donela je rešenje kojim je odbacila takav zahtev, pa je poslanička grupa podnela tužbu protiv Vlade Srbije i od suda traži da da prinudi Vladu da ispuni zahteve poslaničke grupe.

U saopštenju se dodaje da je zbog "stvorenog haosa u obrazovanju i informisanju" poslanička grupa 29. maja ove godine od Skupštine Srbije tražila da Zakon o rodnoj ravnopravnosti stavi van snage, a da je 31. maja Skupština taj predlog prosledila Vladi sa molbom da ga razmotri i svoje mišljenje dostavi prlamentu.

Dodaje se da se potom Vlada obratila Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Mačka programira

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati