Politika

[ Izvor: Agencije ]

13. 06. 2024. 18:27 4

"Sve manje šanse za ulazak Srbije u EU"

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke u Bundestagu Josip Jutarović izjavio je danas za portal Juropijan Vestern Balkans (EWB) da zbog trenutne politike Srbije, kao i jačanja krajnje desnice u Evropskoj uniji, Srbija ima sve manje šanse da postane članica Evropske unije (EU).

Juratović, koji je i predsednik Odbora za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu, napominje da su
društva u EU jako skeptična oko proširenja, jer im upravo desnica nameće taj strah na jednoj strani, a na drugoj strani zemlje koje žele u EU same ne stavljaju demokratske vrednosti u prvi plan.

Sve u svemu, zahvaljujući trenutnoj politici Srbije i, s druge strane, jačanju radikalne desnice u EU, Srbija po pitanju ulaska u EU ima sve manje šanse, što, očigledno, odgovara vlasti u Srbiji, ocenio je Juratović.

Juratović je naveo da u samoj Nemačkoj radikalna desnica nema toliki značaj kao, na primer, u Francuskoj i Italiji, ali njeno jačanje može iritirati Evropu i dovesti Nemačku u situaciju faktora nesigurnosti po pitanju opstanka EU.

Radikalna desnica Nemačke otvoreno zagovara izlazak iz EU, što bi na kraju dovelo do takozvane balkanizacije Evropske unije. A što bi to značilo, upravo bi zemlje Zapadnog Balkana trebale znati, naglasio je Juratović.

Govoreći o mogućem reizboru Ursule fon der Lajen, predstavnice nemačke CDU/CSU stranke, za predsednicu Evropske komisije, Juratović je naveo da se prvo u julu mora konstituisati Evropski parlament, a posle toga sledi izbor komesara i izbor predsedništva.

„Po mojoj proceni Fon der Lajen će dobiti podršku Evropskog parlamenta, ali u jakoj koaliciji desno konzervativnih i levo progresivnih stranaka demokratskih vrednosti“, zaključio je Juratović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idolatrija

Zoran Živković [21.06.2024.]




Video dana

Prevrtljiv pas

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati