Politika

[ Izvor: N1 ]

17. 04. 2024. 12:02 9

St. Protić: Vučić predstavlja Srbe kao genocidan narod

Srbija je upregla sve svoje napore da se bori protiv Rezolucije o Srebrenici, o kojoj će se odlučivati u Ujedinjenim nacijama. Argument vlasti je da je ova rezolucija srpski narod predstavlja kao genocidan. Istoričar Milan St. Protić ističe da je vlast u Srbiji, odnosno predsednik Aleksandar Vučić taj koji srpski narod predstavlja kao da je genocidan i individualnu krivicu prebacuje na ceo narod.

Osvrćući se na izjavu predsednika Srbije uoči izricanja presude Ratku Mladiću zbog zločina u Srebrenici, da se srpski narod suočava sa teškom situacijom, Milan St. Protić je istakao da se u toj izjavi vidi da on predstavlja srpski narod kao genocidan.

- Jer tu se radi o individualnoj odgovornosti jednog čoveka koji je izveden pred taj sud zbog toga što je radio. On ne kaže da misli da je Mladić kriv ili nije kriv, nego prenosi odgovornost na srpski narod, ako bude osuđen biće osuđen ceo srpski narod - kazao je St. Protić u "Iza vesti" na N1.

On objašnjava da naša argumentacija da smo mi žrtve jer su se svi urotili protiv nas predstavlja povezivanje individualne odgovornosti sa interesima jednog naroda "zato što su ti ljudi, ta politika, ta nomenklatura važniji nego što su važni narodni interesi".

- Zato se nikada nije napravio otklon nego obratno, do dana današnjeg se to koristi da bi se odgovornost prenela na čitav narod i državu, a zaštitili oni koji su krivi i odgovorni - istakao je St. Protić.

Napominje da politika koja se vodi u Beogradu i Banjaluci nema mnogo doslednosti i logike, a da je odnos prema zločinu u Srebrenici do te mere relativizovan "da se smatra opravdanim da se taj užasan masakr koji je sud kvalifikovao kao genocid na svaki način opradva, izvini, i da se pred međunarodnom javnosti Srbija pokaže kao zemlja koja ima jedan pokroviteljski položaj".

Gost "Iza vesti" ocenjuje da je najgore od svega državna politika prema Rezoluciji o Srebenici. Navodeći da umesto da Srbija podrži rezoluciju i time pokažemo svoj stav prema onome što se u Srebrenici desilo, "država vodi aktivnu politiku kako bi se umanjila stravična činjenica o onome što je učinjeno u Srebrenici".

- Traže se svi načini da se ta rezolucija ublaži, relativizuje - rekao je St. Protić za N1.

On je upitao kakvu sliku Srbija stvara pred svim tim državama kada dojučerašnji opozicionar, nekadašnji ministar spoljnih poslova i predsedavajući Generalne skupštine UN "ide okolo i bogoradi da se ta rezolucija učini što manje jasnom i nedvosmislenom u odnosu na stravičan događaj u Srebrenici".

Komentarišući najavu da će Srbija, u slučaju da rezolucija bude doneta, zatražiti da postane nestalna članica Saveta bezbednosti i potom predlagati rezolucije o genocidu u Jasenovcu i na drugim mestima, St. Protić podseća da sve i da bude tako – te rezolucije neće proći iz pravnih razloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati