Politika

D. Ljutić

01. 02. 2024. 14:21 63

MILICA ZAVETNICA Vučićeva saradnica u Pokretu za narod i državu

Upućeni u funkcionisanje novoradikala tvrde da Aleksandar Vučić nije odustao od pravljenja Pokreta za narod i državu, te da njegovu pohvalu liderki Zavetnika Milici Đurđević Stamenkovski treba tumačiti u tom ključu. Taj mu je pokret potreban i insistiraće na njemu, umnogome jer može poslužiti kao platforma za reformu SNS-a. Predsednica Zavetnika bi u toj organizaciji dodatno učvrstila desni blok, koji je veoma bitan, a s druge bi joj donela određeni procenat za podizanje poljuljanog političkog ugleda.

Unošenje besmisla u politički život Beograda glavna je intencija satelita koji teže ka SNS-u. Stranka Aleksandra Vulina recimo, bez kišobrana Aleksandra Vučića ne bi imala ništa, niti ideju pa ni ličnost koja bi je reprezentovala. Takve su gotovo sve stranke koje čine vladajući konglomerat. Pa opet, baš takve stranke, nakon izborne pobede, koja je osvojena krađom, dobijaju znatan deo kolača, vrlo često ministarska mesta, pozicije u telima Vlade Republike Srbije, direktorske funkcije, ambasadorska i konzularna nameštenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi u redovima Srpske napredne stranke voleo da vidi i predsednicu Srpske stranke Zavetnici Milicu Đurđević Stamenkovski. Ona kaže da nije bilo razgovora o prelasku u SNS, ali da pohvalu predsednika doživljava kao priznanje. 

Zavetnici se, poput mnogih stranaka, oslanjaju na lukrativnu ideologiju kosovskog zaveta. U svojoj suštini, u Srbiji nisu bez budućnosti, jer predstavljaju isturen balon same vlasti, koji nastaje u fuzionisanju sa najrazličitijim interesnim, finansijskim i političkim grupama. Nije ni čudo da ova organizacija, koja je takođe proistekla iz Srpske radikalne stranke, gravitira ka SNS-u.

Međutim, Đurđević Stamenkovski je sa osvojenih 2,76 odsto glasova gubitnica izbora i njena pregovaračka pozicija i pozicija u javnosti nisu iste kao pre. Kako je onda ona od "Milice lažljivice“, kako su je prorežimski mediji širom Srbije poslednjih meseci oslovljavali, došla do statusa Milice miljenice predsednika Srbije? Čemu Vučić i Stamenkovski Đurđević služe jedno drugome?

Upućeni u funkcionisanje novoradikala tvrde da Vučić nije odustao od pravljenja Pokreta za narod i državu, te da njegovu pohvalu liderki Zavetnika treba tumačiti u tom ključu. Taj mu je pokret potreban i insistiraće na njemu, umnogome jer može poslužiti kao platforma za reformu SNS-a. Đurđević Stamenkovski bi u toj organizaciji  dodatno učvrstila desni blok, koji je veoma bitan, a s druge bi joj donela određeni procenat za podizanje poljuljanog političkog ugleda.

Narodni pokret je još jedan pokušaj podrivanja demokratije u Srbiji i stvaranja jednopartijskog sistema, ide na to da se učešće u političkom i javnom životu ograniči na one koji se slažu sa Vučićem. On sam će odlučiti o tome šta su nacionalni i državni interesi, šta predstavlja ekstremno političko mišljenje, ko jeste, a ko nije intelektualac. Svi koji se budu našli izvan "velikog narodnog pokreta" biće označeni kao unutrašnji neprijatelj. Po gore navedenom scenariju, Đurđević Stamenkovski ne bi napuštala Zavetnike, ali bi se faktički potpuno uklopila u Vučićev narodni pokret. Za to bi bila i adekvatno nagrađena.

Nije na odmet napomenuti da postoje neverovatne sličnosti između onoga što predlaže Vučić i Narodnog fronta iz 1945. godine, koji je tada osnovan kao masovni, nadstranački pokret čiji je cilj bio uvođenje jednopartijskog sistema. Taj Narodni front je obuhvatao komuniste, ali i pojedince i predstavnike stranaka za koje je procenjeno da dele osnovna načela socijalističkog poretka. Svi drugi bili su označeni kao reakcionarna buržoazija i isključeni iz javnog i političkog života.

Zna li to ultra desničarka Milica Zvetnica?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 63

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati