Politika

D. Ljutić

12. 01. 2024. 18:10 37

NATO "tapše" Vučića po ramenu

Kada ste vojno neutralni, kao što je Srbija sada, nemate saveznika. Vojno savezništvo i neutralnost isključuju jedno drugo. Narod u stvarnosti ne zna šta Aleksandar Vučić razgovara sa čelnicima NATO-a. Srbija je odmah posle 2000. ušla u partnerstvo za mir s NATO-om. To ne znači i da je postala članica tog saveza, ali svakako znači da ima vrlo blisku saradnju sa njim. A činjenica je da se Vučić više od deset godina pita za sve živo u Srbiji, i da za to vreme nije uradio ništa da iz tog partnerstva izađe. Naprotiv, on je te veze samo ojačao.

I stigla je vest koju su režimski mediji maksimalno zaturili. Naime, NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu saopštila je da je pitanje uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji na srpskim državnim organima.

- NATO će nastaviti da podržava napore Srbije da modernizuje svoje oružane snage u okviru razvijene i obostrano korisne partnerske saradnje - navodi se u pisanom odgovoru NATO za Radio Slobodna Evropa.

U odgovoru se ističe da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije.

- Sve što Srbija i NATO rade zajedno je krojeno tako da ispunjava potrebe Srbije i pomaže joj da unapređuje svoje oružane snage u okviru Parnterstva za mir - navela je NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu.

- Na ovim izborima suočavamo se sa opcijom da glasamo za one koji bi dan nakon pobede doneli odluku o tome da se pridružujemo NATO-u, da uvodimo sankcije Rusiji, da smo mi Srbi genocidni narod, a nemojte ni da vam pričam kojom brzinom bi tzv. Kosovo dobilo stolicu UN, ne moram ni da vam pričam - izjavio je predsednik Srbije.

I u ovoj izjavi se vidi klasično Vučićevo spinovanje. Prvo, u opoziciji je više onih koji su protiv ulaska u NATO. Ako bi neko iz opozicije i bio nesmotren da to predloži, mogao bi samo da se nađe na stubu srama, za koji bi ga okačile koalicione kolege. Dakle, ne ulazi se u tu suludu priču. Ali, i tu postoji začkoljica. Narod u stvarnosti ne zna šta Vučić razgovara sa čelnicima NATO. Za ispoljavanje svoje hrabrosti u zemlji, predsednik Srbije pokazuje potpunu odbojnost prema ovoj alijansi, a zapravo Vučić radi sve da bi ojačao partnerstvo Srbije i NATO.U julu prošle godine Aleksandar Vučić rekao je da je na sastanku u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom zatražio da NATO preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima na KiM. Potom se vratio kući da nam objasni kako nikada nismo imali bolje odnose u svetu. Međutim, desetogodišnja lagodna vladavina se u međuvremenu izlizala i neke stvari sada dolaze na naplatu.

Majčica Rusija ne pristaje ni na kakvo koketiranje Srbije sa zapadnom alijansom, a Zapad otvoreno negoduje na svaki signal bliskosti Beograda i Moskve. Zna Vučić koje su granice približavanja jednoj i drugoj strani i zato stalno eksperimentiše. Ali, činjenica je da male zemlje, kao i uvek, postupaju po naređenju. Ako ikad NATO bude naredio Srbiji da mu se pridruži, ona će mu se pridružiti. Vlast će to predstaviti kao uspeh države i obećaće sreću i mir njenim građanima. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 37

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati