Politika

D. Ljutić

03. 10. 2023. 17:52 32

Vučić prvo brani a onda hapsi "PATRIOTU"

Posle Radoičićevog komičnog priznanja da je sam, na KiM, nezvanično, maltene "moskvičem", dovukao 137 kilograma AP A70, 11.765 kilograma ručnih bombi, 243 ručnih bacača, oko 11 oklopnih transportera, 54 komada dugih zimskih gaća sa učkurima, više kilograma prenosnih radio uređaja, u JNA poznatih kao PRC, režimski mediji su ga proglasili novim Obilićem.  Sad svoj patriotizam mora da brani pred tužilaštvom.

Novi "srpski Obilić" nije dugo uživao u talogu ovdašnjeg patriotizma. Milan Radoičić, koji je, prema sopstvenim tvrdnjama, organizator oružanog sukoba u Banjskoj na Kosovu u kojem su poginule četiri osobe, uhapšen je danas. On je nešto ranije sproveden u Palatu pravde, gde se nalazi Više javno tužilaštvo, i očekuje se da će izneti odbranu povodom oružanom sukoba u Banjskoj. Bivši potpredsednik Srpske liste priveden je od strane Uprave kriminalističke policije i njemu je određeno zadržavanje od 48 časova.

A, koliko do juče, bio je hvaljen i branjen od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.- Nije akademik i cvećka, ali je na braniku srpskog naroda na severu Kosova - tako je predsednik Vučić govorio o Milanu Radoičiću.

Vučićeve izjave o Radoičiću, kao jednom od onih koji čuvaju Srbiju na Kosovu, sežu i do 2017. godine.

- Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer čuvaju je oni i njihova deca. I Rakićeva i Jeftićeva. I svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još - naveo je Vučić u septembru te godine.

Predsednik Srbije je Radoičića branio i u parlamentu. Tako je bilo i u septembru 2022. kada je odgovorio na navode opozicionog poslanika Radomira Lazovića da su kriminalci promovisani u zaštitnike Srba na Kosovu. Lazović je precizirao da misli na Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, biznismena sa severa Kosova. Vučić je odgovorio da su optužbe o kriminalu na severu Kosova "floskula koju koriste protivnici Srbije iz inostranstva, podstaknuti ovde u zemlji, bez ikakvih dokaza", kako bi "uništili odbranu" srpskog naroda na Kosovu.

Kada su Sjedinjene Države u decembru 2021. sankcionisale Radoičića, Zvonka Veselinovića i još 11 osoba, Vučić je izjavio da će nadležni organi Srbije ispitati sve ukoliko postoje "neke ozbiljne optužbe".

- Oni su njih optužili pre svega za ilegalnu trgovinu. Na kraju će ih optužiti što ne poštuju granicu između Kosova i Srbije, ali to je već njihova stvar. Ako postoje neke ozbiljne optužbe, naši državni organi će ih i te kako ispitati - poručio je Vučić u decembru 2021.

Predsednik Srbije je tvrdio i da Radoičić nije učestvovao u ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića 2018. godine.

- Oni su želeli da proteraju Radoičića kako bi oslabili srpsku odbranu severa Kosova, znali su da je Radoičić jedan od ključnih lica - izjavio je Vučić za RTS u martu 2019, misleći na kosovske vlasti.

Posle dođaja u Banjskoj, Vučić je 27. septembra uveče za RTS izjavio da je Milan Radoičić u Srbiji i da će biti saslušan.

- Milan Radoičić se nikada nije skrivao, nije stideo ni svoje uloge… drugo je šta ja mislim o nečemu što se dogodilo, što je bilo svakako za Srbiju ne dobro i Srbiji ništa dobro nije moglo da donese - rekao je Vučić.

Naveo je da će Radoičić odgovoriti pozivu nadležnih organa Republike Srbije.

- On sebe smatra borcem za slobodu, svojih drugova se nikada nije odrekao i nikada se neće odreći, ali postoje stvari i pitanja na koja će morati da odgovori - poručio je Vučić.

Inače, posle Radoičićevog priznanja da je sam, na KiM, nezvanično i maltene "moskvičem", dovukao 137 kilograma AP A70, 11.765 kilograma ručnih bombi, 243 ručnih bacača, oko 11 oklopnih transportera, 54 komada dugih zimskih gaća sa učkurima, više kilograma prenosnih radio uređaja, u JNA poznatih kao PRC, režimski mediji su ga proglasili novim Obilićem. Sad svoj patriotizam mora da brani pred tužilaštvom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati