Politika

D. Ljutić

02. 10. 2023. 15:50 7

MEDIJSKI RAT OKO BANJSKE Ko još (ne) veruje Srbiji?

Ako se za Kosovo tvrdi da je "najskuplja srpska reč", onda bi valjda bilo očekivano da se rešavanjem trenutne situacije u pokrajini bave najsposobniji koje ova zemlja ima. U praksi to nije tako. Nemate saopštenje MUP, BIA, premijerka Ana Brnabić ne zna o čemu se radi. Samo tri dana posle tragičnih događaja u selu Banjska, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otvara "e-Policijsku stanicu" u Beogradu na vodi. Za to vreme, zvanična Priština izbacuje navodne dokaze koji ukopavaju Beograd i kosovski ministar unutrašnjih poslova nastavlja da objavljuje video snimke i fotografije, navodeći da je reč o dokaznom materijalu o događajima u Banjskoj.

Reč je o fotografijama naoružanja, ali i video snimcima koji navodno pokazuju vežbe i pripreme za napad vršene u centralnoj Srbiji, odnosno na Kopaoniku i Pasuljanskim livadama. Ujedno su objavljeni snimci na kojima se, prema navodima Prištine, vide početni napadi, kada je i ubijen pripadnik Kosovske policije.

Sa srpske strane nema odgovora ni na jedno konkretno pitanje. Vojska Srbije navodi da u blizini granice sa KiM ima raspoređeno oko 5.000 vojnika. Međutim, nema odgovora, kako tolika sila nije mogla da primeti da se na Kosovu nešto priprema. Milan Radoićić navodi da je sve sam organizovao bez znanja Beograda. General Milan Mojsilović, prvi čovek vojske Srbije, tvrdi da Radoičić nije učestvovao u vojnim vežbama naše vojske na Pasuljanskim livadama.

- Zvali smo ga ranije, ali se on nije odazvao - kaže Mojsilović, ne navodeći šta su vojni organi po tom pitanju učinili. 

A šta Radoičić radi na privatnom imanju, po načelniku Generalštaba, nije stvar Vojske Srbije. Čija je stvar, nema odgovora.

Aleksandar Vučić je na konferenciji za štampu više puta ponovio da se radi o pobuni Srba sa severa Kosova zbog Kurtijeve politike, a onda je prilikom susreta sa ruskim ambasadorom rekao da je u pitanju etničko čišćenje Srba koje organizuje Kurti uz podršku dela međunarodne zajednice. Nedavno je poručio u video obraćanju na Instagram stranici da će u roku od 24 sata javnost videti dokaze o "zverskom ubijanju najmanje jednog Srbina" na Kosovu.- U roku od 24 sata ćete to moći čuti i videti, imamo iskaze očevidaca, koji su bili na licu mesta i videli kako je najmanje jedan čovek ubijen zverski. Srbija se neće umiriti dok se ne sazna puna istina jer životi Srba ne vrede manje od života drugih - rekao je Vučić.

U međuvremenu, televizija Pink je objavila audio izjavu neimenovanog navodnog svedoka događaja u selu Banjska na severu Kosova od 24. septembra u kojem se čuje da su kosovski specijalci Bojana Mijailovića, koji je bio ranjen, ubili iz neposredne blizine, iako više nije mogao da se kreće, niti je imao oružje.

Vučić je svoje prethodnike optuživao za puštanje na slobodu albanskih terorista, među koji se po njemu tu nalazio i Aljbin Kurti. Sada, osim Prištine, i EU traži od Beograda da sarađuje sa Kurtijem po pitanju događaja u Banjskoj. Vućić se tako našao u situaciji gde ga primoravaju da on sada preda Srbe, ako želi bilo kakav pomak u razgovorima sa Prištinom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati