Politika

[ Izvor: RSE ]

27. 09. 2023. 14:28 23

Više EU država traži mere protiv Srbije ako se utvrdi da je povezana sa događajima u Banjskoj

Više zemlja članica Evropske unije traži uvođenje mera protiv Srbije ukoliko se dokaže povezanost sa napadom u Banjskoj na severu Kosovu, gde je grupa naoružanih i maskiranih lica otvorila vatru na kosovsku policiju kada je ubijen jedan policajac, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se navodi, u utorak uveče je održan sastanak Komiteta za politiku i bezbednost koji čine ambasadori država članica EU gde se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu, u svetlu napada 24. septembra u Banjskoj.

Prema diplomatskim izvorima RSE, na tom sastanku su mnoge zemlje iznele stav da treba da se preduzmu mere protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost sa napadima ili uloga u slanju oružja na teritoriju Kosova koje je pronađeno tokom policijske akcije.

- Ono što se desilo u nedelju na severu Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mesta menjaju igru - rekao je izvor iz EU.Sastanku je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak kao i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks. Zemlje članice su sastanku osudile napad na kosovsku policiju i zatražile da se nastavi istraga o tome šta se tačno desilo u Banjskoj i da se otkriju sve činjenice.

Izvori RSE, upućeni u sastanak, spomenuli su da su ambasadori nekih država članica zahtevali da EU ima „balans“ u pristupu Kosovu i Srbiji.

Prema navodima RSE, izvori su potvrdili da je tokom diskusije na sastanku izražena puna podrška izaslaniku za dijalog Lajčaku sa zahtevom da se nastavi proces dijaloga i implementacije dogovora.
Lajčak namerava da u narednim danima poseti Prištinu, mada se i dalje radi na modalitetima te posete, piše RSE i dodaje da Lajčak, kako se saznaje, neće sam posetiti Prištinu već će sa sobom najverovatnije imati i delegaciju predstavnika iz ključnih EU država koje su uključene u proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati