Politika

D. Ljutić

27. 07. 2023. 20:14 23

VULIN SE SVETI VAŠINGTONU: Hapsi Ruse po Beogradu

Srbija se više ne stidi kada krši ljudska prava i slobode. Zbog šefa BIA došlo se u situaciju da se proteruju ljudi koji su pobegli od režima koji je, po njiihovom mišljenju, diktatorski. Nije isključeno da se povodom ovih slučajeva oglase međunarodne asocijacije, što bi bilo dodatno brukanje naše zemlje. Ove akcije šefa srpske tajne službe predstavljaju nešto kao vid politike odmazde Vulina zbog stavljanja pod američke sankcije. To je način da režim u Beogradu kaže, evo možemo i mi vama da uzvratimo. Ali, bez odgovora je i dalje jedno ključno pitanje: Zbog čega bismo mi tražili informacije od SAD o Vulinu ukoliko smo sigurni da su sankcije uvedene isključivo i samo zbog Rusije?

Pojedine ruske državljane koji borave i žive u Srbiji uznemirila je informacija deljena na društvenim mrežama da "mogu biti deportovani ili izručeni Rusiji za blaćenje svoje zemlje". Posebno su bili zabrinuti članovi neformalne grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata", koji su se okupljali na skupovima podrške Ukrajini održanih od početka ruske invazije. Ipak, u skladu sa Ustavom Republike Srbije sloboda mišljenja i izražavanja je zagarantovana.

Srbija je podržala rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, ali je jedina zemlja u Evropi i kandidat za članstvo u EU koja se nije pridružila sankcijama protiv Moskve. Tačan broj ruskih državljana koji su od početka rata stigli u Srbiju nije poznat, kao ni broj onih koji su se pre invazije nastanili u Srbiji. Nezvanične informacije govore da je od početka ruske invazije na Ukrajinu, blizu 200 hiljada ruskih državljana doselilo u Srbiju. 

Poslednja meta šefa BIA u nizu ruskih aktivista je Vladimir Volohonski, kome je uručeno rešenje da se odbija njegov zahtev za produženje boravka u Srbiji. Tako je odlučeno jer, po mišljenju Bezbednosno-informativne agencije, njegov boravak na teritoriji naše zemlje predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik.

Pre njega, Pjotru Nikitinu, ruskom antiratnom aktivisti sa stalnom adresom u Beogradu, zabranjen je ulazak u Srbiju, iako u zemlji živi već sedam godina. Nikitin je oštri kritičar režima Vladimira Putina i deo je neformalne grupe "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata", koji su se okupljali na skupovima podrške Ukrajini održanih od početka ruske invazije. Nikitin je za zadržavanje okrivio upravo Aleksandra Vulina, rekavši da odluka o zabrani ulaska nema veze sa srpskom policijom, već sa BIA i Vulinom, koji ima veze sa Putinovim režimom. Nikitin je rekao i da nije prvi put da se identične stvari dešavaju ljudima koji dele iste stavove poput njega.

U svom prvom komentaru o uvođenju sankcija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je decidan: "Protiv njega nisu uvedene sankcije zbog bilo kakvog kriminala, korupcije, bilo čega, sankcije protiv njega su uvedene zbog njegovog odnosa prema Ruskoj Federaciji“. 

Ovu liniju odbrane Aleksandra Vulina potom su preuzeli provladini mediji, kao i provladini nalozi na društvenim mrežama. Tako su predstavnici vlasti upali u kontradiktornost, kada su naveli da će tražiti sve informacije od Sjedinjenih Američkih Država o navodima protiv Vulina i podržati sprovođenje istrage. To je, najpre, 12. jula izjavio predsednik Republike, a potom dan kasnije i predsednik Srpske napredne stranke i ministar odbrane Miloš Vučević.

Ali, bez odgovora je ostalo i dalje jedno ključno pitanje: Zbog čega bismo mi tražili informacije od SAD o Vulinu ukoliko smo sigurni da su sankcije uvedene isključivo i samo zbog Rusije?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati