Politika

Direktno.rs

25. 07. 2023. 09:08 8

Basta završio posetu Vašingtonu - mnoge kompanija hoće u Srbiju ali ne sa ovakvom pozicijom naše Vlade

Predsednik pokreta "Evropski put" Rade Basta završio je radnu posetu Vašingtonu.

Visokim predstavnicima američke politike, među kojima su bivši direktor CIA Majkl Pompeo, nekadašnji predsednik SAD-a Bil Klinton i senator Bob Menendez, predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Senata, Basta je predstavio program pokreta koji je osnovao i razgovarao o oblastima gde postoji potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Basta je predstavio veliki potencijal za ekonomsku saradnju,investicije i strateško partnerstvo u mnogim oblastima sa posebnim osvrtom na sektor energetike jer nam je potrebna čista, zelena energija, gde američke kompanije mogu dosta toga da ponude i pomognu Republici Srbiji u njenom daljem razvoju.
"Postoje razne oblasti za stratešku saradnju sa SAD u IT sektoru, sektoru telekomunikacijama kao i novih tehnologija koji bi rezultirao velikim investicijama i vratio Srbiju na mesto glavnog saveznika i strateškog partnera na Balkanu.

- Propuštene šanse u proslosti kao i nerazumevanje da je Republici Srbiji potrebno da preskoči dva do tri tehnološka koraka kako bi se uhvatio priključak sa modernim svetom za razliku od dosadašnje prakse sklapanja i doradnih radova gde se isključivo gledalo koštanje radne snage od strane investitora sa subvencijama ne sme više da bude praksa u budućnosti.

- Mnogo je kompanija zainteresovano da dođe u Srbiju, čak i da izmeste svoje proizvodnje iz drugih delova sveta ali ne sa ovakvom političkom pozicijom koju je zauzela Vlada Republike Srbije. Obavio sam dosta razgovora sa potencijlanim partnerima i investitorima i jasno ćemo kroz plan i program Evropskog puta to saopštiti građanima ako dobijemo njihovo poverenje - poručio je Basta.

Sagovornici su se saglasili da je putem dijaloga neophodno smanjiti tenzije na Kosovu i isključivo kroz dijalog, posredstvom EU i SAD, dolaziti do rešenja uvažavajući srpski interes i naroda koji tamo živi kako bi se nastavilo sa ekonomskim napretkom i inkluzivnom budućnošću i kako bi se obezbedio trajni mir.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati