Politika

Direktno.rs

22. 07. 2023. 22:34 18

Basta se u Vašingtonu sreo sa bivšim predsednikom SAD Bilom Klintonom

Predsednik pokreta Evropski put Rade Basta u Vašingtonu je razgovarao sa bivšim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz redova američkih demokrata, Bilom Klintonom, koji je veoma zainteresovan za političku i bezbednosnu situaciju u regionu Zapadnog Balkana.

- Izuzetno koristan razgovor sa predsednikom Klintonom, iznenadio me je sa informacijom da je opet aktivno uključen u dešavanja na Balkanu - poručio je Basta nakon sastanka i dodao da je veoma važno da Srbija ubrza evropske integracije i postane punopravna članica zajednice koja baštini vrednosti mira i bezbednosti, vladavine prava i tolerancije.

Posebno je istakao da je to važno u trenutku kada se Evropa i ceo svet suočavaju sa agresijom Ruske Federacije na suverenu zemlju Ukrajinu.

- Lično se zalažem za promenu pristupa Srbije u odnosu na rat na tlu Evrope i zemlji koja je taj krvavi bratoubilački rat započela. Uvesti sankcije Rusiji jedini je razuman čin u svetlu ratnih okolnosti - poručio je Basta.

Klinton se složio sa Bastom da je neophodno da Srbija iskaže punu posvećenost zapadnim vrednostima i integraciji u EU, a da će se takva posvećenost sigurno pozitivno tumačiti od strane aktuelne administracije SAD i stvaranja strateškog partnerstva.

Predstavljen je plan i program pokreta Evropskog puta i oblasti gde postoji veliki potencijal za stratešku saradnju sa SAD koji bi rezultirao velikim investicijama i vratio Srbiju na mesto glavnog saveznika i strateškog partnera na Balkanu.

Sagovornici su se saglasili da je putem dijaloga neophodno smanjiti tenzije na Kosovu i isključivo kroz dijalog, posredstvom EU i SAD, dolaziti do rešenja kako bi se nastavilo sa ekonomskim napretkom i inkluzivnom budućnošću i kako bi se obezbedio trajni mir.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati