Politika

Direktno.rs

16. 07. 2023. 07:00 72

Vulin ambasador na Kubi?!

Kako saznaje Direktno.rs, predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, po svemu sudeći, na sve načine pokušati da Aleksandra Vulina skloni od američkog pravosuđa, a kao moguće utočište pominje se Kuba, gde bi sadašnji direktor BIA od jeseni zaseo u ambasadorsku fotelju!

Sjedinjene Američke Države su 11. jula stavile Vulina na listu sankcija zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Ruskom Federacijom. U odluci američkog Ministarstva finansija navodi se da je Vulin umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu oružjem, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Predsednik Srbije je brže-bolje stao u odbranu šefa BIA i "krivicu" za to što se Vulin našao na udaru SAD prebacio na to političko polje, tačnije što Srbija još nije uvela sankcije Rusiji.

Vučić je čak zatražio od Amerikanaca da, ako imaju dokaze za Vulina, mogu da ih dostave Srbiji i ovde će biti procesuiran. Predsednik je u prvi mah, verovatno zaboravio da, ako Amerikanci imaju dokaze o Vulinovim kriminalnim aktivnostima, nema potrebe da ih dostavljaju Srbiji. Jednostavno mogu da traže njegovo izručenje, a Srbija je na osnovu bilateralnog ugovora u obavezi da SAD izruči svog državljanina koga oni potražuju. Pa makar on bio i direktor BIA.

Nije nemoguće da se predsednik kasnije setio tog bilateralnog ugovora, pa će pokušati da nađe rešenje da sačuva Vulina. A kao izlaz nazire se Kuba, odakle je pre nekoliko dana, kako je objavljeno i u Službenom glasniku, opozvan ambasador.

Upražnjeno mesto šefa diplomatskog predstavništva na Kubi otvara mogućnost da sadašnji direktor BIA od jeseni bude imenovan za ambasadora. Kako je nekada bio "zaljubljen" u Ernesta Če Gevaru, Vulin bi sugurno bez problema dobio agreman od kubanskog predsednika Migela Dijaz-Kabel Bermudesa. Poznajući političke odnose između Kube i SAD, Vulin bi u toj karipskoj zemlji bio bezbedan od američkog progona.

A onda mu, uprkos komunističkoj prošlosti, ostaje da se moli da SNS ostane na vlasti što duže, kako bi bio miran na Kubi. Jer za razliku od sklanjanja Bratislava Gašića nakon izjave da "voli novinarke koje kleknu" i srpske javnosti koja vremenom sve zaboravlja, Amerikanci niti zaboravljaju, niti praštaju!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 72

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati