Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

27. 06. 2023. 21:11 3

Po čemu je slučaj Basta drugačiji od slučaja Ružić?

Dva čoveka iz iste koalicije više nisu deo Vlade Srbije - bivši ministar prosvete Branko Ružić i odlazeći ministar privrede Rade Basta. Međutim, način na koji su iz Nemanjine 11 “ispraćeni” potpuno je drugačiji. Prvi uz obećanje predsednika svoje stranke da će ubrzo dobiti novu funkciju, drugi je praktično izbačen iz kabineta, nakon čega su na kancelarijskim vratima zamenjene brave. Prvi je bio ministar prosvete u trenutku kad je u školi "Vladislav Ribnikar" ubijeno 10 osoba, od čega devetoro dece. Drugi je tražio uvođenje sankcija Rusiji i podržao proteste protiv nasilja.

Branko Ružić i Rade Basta bili su deo iste koalicije – Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme. Ružić je podneo ostavku u maju, Basta je smenjen nedavno.

Ta smena je došla nakon što je više puta tražio od Vlade Ane Brnabić da uvede sankcije Rusiji. Smenu je tražio predsednik njegove sad već bivše stranke Dragan Marković Palma.

- On je moja ružna prošlost. Srbija ima mnogo većih problema od Radeta Baste. Ja sam se ogradio od njegove izjave da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i rekli samo da to nije stav ni Jedinstvene Srbije ni SPS - naveo je Marković.

Kad traži Rusija…

Međutim, izgleda da je presudan bio zahtev Moskve.

- Sada sam bio kod premijerke i ona mi je rekla da zbog pritiska Rusa moraju da me smene, odnosno zbog toga što sam tražio da se uvedu sankcije Rusiji - rekao je Basta nakon što mu je saopštena odluka Vlade.

Na toj sednici došlo je do scene, kada je ministar iz SPS Novica Tončev napustio salu. To se desilo nakon saopštenja premijerke da će Bastinu dužnost do izbora novog ministra privrede preuzeti funkcioner SNS Siniša Mali, iako ovo mesto pripada koaliciji SPS – JS.

Istovremeno je u kancelarije u Ministarstvu privrede upalo obezbeđenje, koje je naložilo zaposlenima u Bastinom kabinetu da uzmu lične stvari i napuste prostorije. Odmah su zamenjene i brave na vratima kancelarija.

Basta je tim povodom u svom saopštenju rekao:
- Prošle nedelje tokom sednice vlade Republike Srbije na kojoj sam predložen za smenu na predlog Premijera Srbije došlo je do momentalnog upada u prostorije kabineta ministra privrede od strane osoba predvođenih Petrom Janjićem iz Generalnog sekretarijata Vlade, sa naglašavam „privatnim obezbeđenjem“ iz Zemuna, angažovanih od strane Vlade. Tom prilikom je svim zaposlenima naređeno da momentalno napuste prostorije sa ličnim stvarima i napuste kancelarije i zgradu. Zaposleni su toliko bili prestravljeni i uplašeni načinom na koji se to desilo, da su doživeli šok i tako nešto nikad nisu doživeli u svojim karijerama. Nakon toga su zamenjene brave na svim vratima, kako bi se onemogućio povratak istih. Nijednog trenutka nije izvršena primopredaja niti je sačinjen bilo kakav zapisnik, kako zakonska procedura nalaže, a koja se treba sprovesti nakon razrešenja u Narodnoj Skupštini”, naveo je Basta i dodao “da se ovako nešto ne dešava ni u afričkim državama - izjavio je Basta.

Način na koji je njegov koalicioni kolega napustio Vladu u maju niji ni sličan.

Nova funkcija čeka

On je na mesto ministra prosvete podneo ostavku nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar". Učinio je to četiri dana kasnije, 7. maja, i to nakon velikog pritiska javnosti.

- U smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, kao roditelj i građanin Republike Srbije, koja mi je uvek na prvom mestu, doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima. Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvete u Vladi Srbije. Upoznati ste sa činjenicom da sam ostavku ponudio momentalno onog dana kada se tragedija dogodila”, napisao je između ostalog Ružić u ostavci.Interesantno je da je nakon toga Ružio dolazio u Ministarstvo prosvete sve do 29. maja. Nije mu bio zabranjen ulazak u kabinet. Tek 22 dana kasnije u Skupštini Srbije konstatovana je njegova ostavka.

Predsednik njegove stranke Ivica Dačić rekao je da ne vidi ličnu odgovornost ministra Ružića, ali da poštuje njegovu odluku.

- Ne vidim individualnu odgovornost ministra Ružića, ne vidim šta je on doprineo i pogrešio, ali uvažavam njegovu ličnu odluku da podnese ostavku kao znak objektivne odgovornosti za ono što se desilo u njegovom resoru. Šta je pogrešio Brako Ružić u obrazovanom sistemu, gde je invidualna odgovornost za to, postoji objektivna, prema tome poštujete taj čin - rekao je Dačić.Zatim se zahvalio Ružiću na dosadašnjem radu i izrazio nadu da će nastaviti da obavlja poslove na nekom drugom položaju ili funkciji.

- Što se tiče partije, čiji sam ja predsednik, mislim da će Branko Ružić u naredom periodu još puno doprineti

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati