Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

27. 06. 2023. 10:22 5

Ko će na mesto Baste: Trzavice između SNS i SPS oko Ministarstva privrede

Vlada Srbije prošle nedelje donela je odluku da smeni ministra privrede Radeta Bastu. Do imenovanja novog ministra ovu funkciju obavljaće Siniša Mali, a kako saznaje Nova.rs, ovim povodom došlo je do trzavica između naprednjaka i socijalista, jer se još ne zna da li će pomenuto ministarstvo ostati u rukama koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije.

Odlazeći ministar privrede Rade Basta smenjen je na prošloj sednici Vlade Srbije, na zahtev predsednika njegove stranke Dragana Markovića Palme. Kao razlog je naveden pritisak Moskve, zbog njegove izjave da Rusiji treba uvesti sankcije.

U ovom trenutku ostaje nepoznanica ko će biti novi ministar privrede.

Ovo ministarstvo trebalo bi da ostane koaliciji SPS-JS, odnosno stranci Dragana Markovića Palme, ali je to u ovom trenutku neizvesno.

Burna sednica

I sednica na kojoj je Basta smenjen bila je burna.

Kako piše Nova.rs, premijerka Ana Brnabić je tog dana saopštila ministrima da će Rade Basta biti smenjen. Kao razlog je navela to što izlazi u javnost sa stavovima drugačijim od onih koje zastupa njen kabinet.

Zatim je saopštila da će dužnost ministra privrede do imenovanja novog, a za šta postoji zakonski rok od 15 dana, obavljati aktuelni ministar finansija Siniša Mali.

Tada je reagovao ministar za brigu o nedovoljno razvijenim opštinama Novica Tončev, inače funkcioner SPS. On se pobunio protiv toga da Mali bude prelazno rešenje, rekavši da to mesto pripada koaliciji SPS i Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme.

Lider socijalista Ivica Dačić pokušao je da primiri strasti, ali mu to nije pošlo za rukom, tako da je Tončev napustio sednicu.

Istovremeno, tri kombija sa privatnim obezbeđenjem pojavila su se ispred Ministarstva privrede.

Obezbeđenje je upalo u kancelarije zaposlenih u Bastinom kabinetu i naložilo im da odmah napuste svoja radna mesta i da mogu da ponesu samo svoje lične stvari. Kad su izbačeni iz kancelarija, brave na vratima su zamenjene. Pritom, sve se to dešava dok Basta još nije zvanično smenjen, jer Skupština Srbije do danas nije usvojila ovu odluku Vlade.

Zašto je smetao Basta

Bilo kako bilo, ubrzo nakon Bastinog postavljenja, došlo je do prvih problema. To se desilo onog trenutka kad je u javnost izašao sa stavom da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Tada je pozvao ministre da se na sednici Vlade izjasne o njegovom predlogu. Kolege iz kabineta Ane Brnabić ga, međutim, nisu podržale, a lider njegove stranke Dragan Marković Palma tad je rekao da Basta izlazi za svojim stavovima i da iza njih ne stoji JS.

Reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tada rekao da se Srbiji ne žuri sa sankcijama Rusiji.

- Osim ako Rade Basta ne misli drugačije. A i ako misli drugačije, on će sad da okači Rade Basta novi Zoran Đinđić i eto, to vam je to. Da stekne popularnost na taj način. Dobro ti ide, Rade… A i namiguje čovek, kralj, ide mu sve. Postao zvezda. Suprotstaviš se predsedniku Vlade i postaneš zvezda. Rade posle toga daje izjave, čim ja završim - bio je ironičan Vučić

Nakon toga Basta je komentarisao i nasilje na protestu "Srbija protiv nasilja" iza kojeg su stajali pripadnici Narodnih patrola. On je pozvao predsednika Srbije da uhapsi odgovorne nazivajući ih "bagrom".

- Predsedniče Vučiću, hapsi bagru koja tuče narod na protestima i novinare. Građanski rat ne treba, dovoljno problema imamo. Živela Srbija - napisao je tad Basta na Tviteru.

Pozivao je i ministre da budu na ulici sa svojim građanima i tad je Dragan Marković Palma pozvao Brnabić da ga smeni.

- Ministar privrede u Vladi Srbije Rade Basta se ponaša kao da igra za Zvezdu, a navija da pobedi Partizan. Te njegove izjave, kao poslednja, da bi svi ministri morali da budu na ulici sa građanima, više ne mogu da se tolerišu. Sledeće nedelje Rade Basta mora da podnese ostavku na mesto ministra privrede u Vladi Srbije ili će biti smenjen. Ja sam se sinoć čuo sa mojim koalicionim partnerom, predsednikom SPS-a Ivicom Dačićem i rekli smo da to više ne možemo da slušamo i da trpimo, jer je Rade Basta na mesto ministra privrede predložen sa liste SPS - Jedinstvena Srbija - Zeleni Srbije - rekao je Palma.

Što je najavio, to se i desilo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati