Politika

[ Izvor: Danas ]

01. 06. 2023. 15:45 13

Saša Janković: Tehnička vlada ne sme biti prečica do vlasti

Nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da cilj i posledica tehničke ili prelazne vlade ne sme da bude da neki ljudi, političari ili "stručnjaci", dođu na vlast bez izbora, jer bi to bio konačni slom demokratije, ali da bi izbori organizovani tokom mandata tehničke vlade bili legitimniji i prihvaćeniji.

Janković je na Tviteru napisao da je zadatak takve vlade legitimitet izbora, "bez kupovine glasova deljenjem socijalne pomoći i državnih projekata".

Takva vlada bi, po njegovoj oceni, trebalo da osigura političku neutralnost tajne i javne policije, garantuje integritet biračkih spiskova, sprečavanje da državni službenici i zaposleni u javnim službama budu tretirani kao sigurni glasovi i stvaranje okruženja za fer medijski prostor.

Janković je naveo da se tehnička vlada stvara tako što šest meseci pre redovnih ili po proglašenju vanrednih izbora parlamentarna opozicija imenuje ko-ministre u ključnim ministarstvimaa i ko-direktore u ključnim javne službe.

Sve odluke donose se potpisima takva dva ko-rukovodiocaa, a jedan potpis ne vredi ništa.

Janković je istakao da se to i drugi detalji propisuju zakonom i važe "za svake izbore, ne samo jednom, sve dok se jednog dana ne oceni da su sadašnje političke zloupotrebe stvar prošlosti i nezamislive u to neko drugačije i bolje doba u Srbiji".

On je rekao da je možda bolji naziv – izborna vlada, i naveo da tako nešto postoji već u Severnoj Makedoniji, od takozvanaog Pržinskog sporazuma kojim je izbegnut potencijalni veliki konflikt u zemlji.

Janković je istakao da takvo rešenje nije idealno, da će biti problema, da neće ni sve zloupotrebe biti sprečene, ali da će izborna utakmica biti mnogo ravnopravnija, a rezultat legitimniji, prihvaćeniji.

- Biće prekinuta spirala političkog nasilja i društvenog konflikta u koju smo duboko zabrazdili - naveo je Janković.

On je istakao da se sve to može doraditi, ali da tehnička vlada "ne sme biti prečica do vlasti" i "suspenzija suverene izborne volje građana".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati