Politika

D. Ljutić

01. 06. 2023. 06:52 24

Šta se krije iza Vulinovog odlaska u Moskvu i zvuka tišine iz BIA?

Dok se spremao miting protiv Beograda, 26. maja, Aleksandar Vulin, šef BIA je 24. maja otputovao za Moskvu. Vulin je podneo raport Nikolaju Patruševu, Putinovim Beriji, o tome šta se događa u Srbiji. Za to vreme, grupa Srba sa Kosova će devet dana hodati od kosovske opštine Leposavić do Beograda da podrže predsednika Srbije za, kako kažu, njegove napore da sačuva Srbiju.

Situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i Kosova je alarmantna, i izgleda da se sprema "veliki prasak" u centru Evrope, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se na Kosovu dogoditi nešto što "do sada nismo videli", dok je trenutnu situaciju ocenio "najtežom do sada". Nameće se pitanje, možda i ključno u uličnoj teoriji zavere. Ko je Aleksandar Vulin.

Dok se spremao miting protiv Beograda, 26. maja, Aleksandar Vulin, šef BIA je 24. maja otputovao za Moskvu. Vulin je podneo raport Nikolaju Patruševu, Putinovim Beriji, o tome šta se događa u Srbiji, šta ko misli i priča o ratu i Putinu, šta ovde rade ruske izbeglice i dezerteri. O mafijašima nije govorio. Naveo je da se sprema obojena revolucija kod nas. Izvori Direktno rs. navode i da je tražio savet, šta sad. Kažu, dobio ga je. Za to vreme, grupa Srba sa Kosova će devet dana hodati od kosovske opštine Leposavić do Beograda da podrže predsednika Srbije za, kako kažu, njegove napore da sačuva Srbiju. Sa srpskim zastavama, obučeni u majice na kojima piše "Za Srbiju, za Vučića, Srbe sa Kosova i Metohije".

Ruski državni mediji preneli su 24. maja da direktor BIA Aleksandar Vulin učestvuje kao predstavnik Srbije na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi. Zvanična informacija o Vulinovom učešću na konferenciji u Moskvi nije objavljena na sajtovima zvaničnih institucija u Srbiji. I, još jedna činjenica: Vulin se već odavno hvali izuzetnom saradnjom sa obaveštajnim službama Rusije. Jedna stvar je svima bila jasna pre dešavanja od ponedeljka uključujući i vlastima u Prištini: da će pokušaj ulaska novoizabranih albanskih gradonačelnika u zgrade opština, a u koje su u većini smešteni i paralelni opštinski organi Srbije, neminovno voditi do eskalacije stanja, nemira i nasilja.Tu se i očigledno krije razlog Vulinovog nestanka i zvuka tišine od strane BIA .

Naime, možda na kraju režim Aleksandra Vučića u Srbiji ispadne kao jedini dobitnik, jer mu potencijalni konflikt nudi odvraćanje pažnje od unutrašnjeg političkog pritiska zbog građanskih protesta u Srbiji. Rusija nema vremena za gubljenje. Inače, Petrušev je pokazatelj da Kremlj želi čvršći pristup balkanskim zemljama, naročito Srbiji, koja je možda i poslednje njihovo utočište. I u Srbiji i u Rusiji opoziciono mišljenje se smatra neprijateljskim. Da podsetimo, Aleksandar Vulin je bio glavni akter međunarodnog skandala kad je u Beogradu, u maju 2021. godine, praćena i prisluškivana grupa ruskih opozicionara na čelu sa Vladimirom Kara-Murzom i Andrejem Pivovarovim.

Vučićev režim bi mogao da ostane bez glavnog ideološkog saveznika. Da, ovde se i dalje očekuje da "večiti saveznik" pomogne svojom snagom. Snagom svoje i u papirima istorije nedokazane bratske ljubavi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati