Politika

[ Izvor: Oslobođenje.ba ]

23. 05. 2023. 16:03 3

Borelj: Bliska veza sa Rusijom je štetna za Srbiju

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku Žozep Borelj upozorio je Srbiju da se evroatlantske težnje ne poklapaju sa odnosima koje ta zemlja ima sa Rusijom, piše Oslobođenje.ba.

Borelj je na kraju sastanka ministara spoljnih poslova EU naglasio da je tokom dana bilo reči o uticaju Rusije na Zapadni Balkan, koja, prema njegovim rečima, pokušava da izbaci iz koloseka evropski put zemalja regiona.

- Pozdravljamo strateške i hrabre izbore nekih od njih, koji su u potpunosti usklađeni sa sankcijama (protiv Rusije). Takođe smo ukazali i onima koji se još nisu svrstali, ili se uopšte nisu, a ja bih ovde posebno istakao Srbiju, da održavanje bliskih veza sa Rusijom nije kompatibilno sa njenim procesom pristupanja EU, štetno je i za Srbiju. sopstveni nacionalni interes - rekao je Borelj.

Ove izjave dao je šef evropske diplomatije na kraju sastanka ministara spoljnih poslova, koji su tokom radnog ručka zajedno sa kolegama sa Zapadnog Balkana razgovarali o mogućnostima u regionu.

Među temama o kojima se razgovaralo, dominirao je uticaj Rusije u regionu, a ministri EU su se osvrnuli i na proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

S tim u vezi, Borelj je rekao da treba prekinuti "međusobne provokacije, negativnu atmosferu i nedostatak konstruktivnosti".

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, zemlje regiona, sa izuzetkom Srbije, svrstale su se u politiku sankcija koje je Brisel uveo Moskvi.

Srbija je jedina zemlja koja nije uvela nijednu restriktivnu meru protiv Rusije, u skladu sa odlukama Evropske unije.

Iako se smatra liderom u procesu pridruživanja EU, pristupni pregovori Srbije su u zastoju zbog njenih odnosa sa Rusijom, odnosno odbijanja da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, jer zemlje članice odbijaju da nastave proces dok Beograd ne pristupi sa politikom sankcija protiv Moskve.

Brisel očekuje da zemlje kandidati za punopravno članstvo postepeno usklađuju svoju politiku sa politikom EU.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati