Politika

D. Ljutić

26. 04. 2023. 16:34 10

MILORAD DODIK: Folklorni fenomen neprikladnog rečnika

Neko će reći da je Milorad Dodik pre svega folklorni fenomen, slika čoveka iz naroda, koja sitnim ćilimarskim vezom pokriva jednu šarenu političku karijeru. Ukoliko bi se za sve uvrede i klevete izrečene na račun neistomišljenika sudilo predsedniku RS po zakonu čije donošenje on potencira, kažu politikolozi, morao bi da plati milione evra.

Na društvenim mrežama objavljen je video snimak koji je nastao uoči snimanja emisije na RTS i nije emitovan na televiziji. Milorad Dodik je, kako se može čuti, rekao da su Đokovići "teški" i izneo brojne uvrede. Sramno ponašanje predsednika Republike Srpske, ostalo je, barem za sada, bez reakcije porodice Đoković, a Srđan Đoković nije želeo da komentariše Dodikovu izjavu.

- Mada su, mogu ti reći, malo ovi Đokovići teški u pi..u materinu, uf… Naši ljudi to doživljavaju na emociju, a kada uđeš u posao, auuu. Ciganija poprilična, mogu ti reći… Oni saradnici njegovi, još izgubi… - rekao je on u razgovoru sa novinarom Gorislavom Papićem pred početak emisije "Oko". 

I to dolazi samo nekoliko dana nakon što je Dodik čekao Đokovića pre prvog treninga u Banjaluci i nakon što je na sva zvona slavio turnir.

U poslednjim godinama brojni su primeri gde je upravo Dodik iznosio uvrede, pa čak i pretnje na račun drugih. Obračunavao se sa medijima i novinarima. Na sličan način Dodik je govorio i o nevladinim organizacijama. Pored vređanja iznosio je i detalje iz privatnog i porodičnog života. Dodik je vređao i međunarodne i političare iz regiona, a nije se suzdržavao ni tokom rasprava sa opozicijom.

Tako je Dodik izjavio je da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit "lažov i prevarant".

- Reći da je 9. januar nastao na žrtvama može samo prevarant i lažov kakav je Kristijan Šmit. Ali 1. mart, koji sa muslimanima slavi gotovo sav diplomatski kor, dan je kada je u ime islamske države ubijen nedužni svat, Srbin u srcu Sarajeva, to je, gospodine Šmit, praznik zločina i početka krvoprolića -  napisao je Dodik na Tviteru.

Inače, u Republici Srpskoj se 9. januara proslavlja kao Dan Republike uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je osporio obeležavanje tog datuma kao Dana RS.

Milorad Dodik nastavio je praksu neumesnog ophođenja i vređanja novinara. Jedan od poslednjih incidenata dogodio se u zgradi Vlade Republike Srpske, posle potpisivanja ugovora predstavnika Vlade i kineskih investitora, o izgradnji deonice auto-puta Brčko - Bijeljina.

Na konferenciji za medije usledila su pitanja novinara o zloupotrebama javnih funkcija i odnosu Milorada Dodika i Radovana Viškovića, a Dodik je novinarku BN televizije nazvao "podvalom". Novinaru portala Gerila kazao da je "isfrustriran", obraćao mu se na ti i ponavljao: "Šta ti hoćeš?". A dok je još bio premijer RS-a, Dodik je gostujući na televiziji K3 bez ustezanja gledaocu rekao: "Aj, ne s...". 

Neko će reći, eto, Mile je pre svega folklorni fenomen, slika čoveka iz naroda, koja sitnim ćilimarskim vezom pokriva jednu šarenu političku karijeru. Na razmeđi Srbije i Republike Srpske, njegov uspon tekao je sa mnogim padovima, uz gradnju nove političke logike opstanka. Opoziciju u Srpskoj koja se sve žustrije opire njegovom obliku vladavine, smirivao je optužbama da se ona ne zalaže za srpsku stvar. Šta je to srpska stvar, najbolje zna Mile.

Dodik je nedavno rekao da će biti organizovana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se predviđa uvođenje novog krivičnog dela protiv časti i ugleda. Ukoliko bi se za sve uvrede i klevete izrečene na račun neistomišljenika sudilo Dodiku po zakonu čije donošenje on potencira, kažu politikolozi, njega bi to skupo koštalo. Tako bi predsednik RS na osnovu onih prethodnih uvreda koje je uputio, kako opoziciji tako i novinarima, morao da plati milionske iznose.

O slučaju Đoković odlučio je da se oglasi na Tviteru i sopstvenom sajtu.- Gostujući u sinoćnjoj emisiji "Oko" RTS-a izneo sam svoj stav o svim postavljenim pitanjima, otvoreno, jasno, precizno kao i uvek. Moj odnos prema voditelju emisije Papiću ostaje pun poštovanja i uvažavanja. Porodica Đoković je časna, ali izložena raznim neprijatnostima i podmetanjima od onog dela Srbije koja ne može da im oprosti uspeh - istakao je Dodik.

E, a o "onoj Ciganiji"...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati