Politika

D. Ljutić

25. 04. 2023. 17:04 46

Odlazak Zorane iz SNS: Samo da se ne raspriča o...

To nije jedina afera koja je u poslednjih desetak godina izbila u taboru naprednjaka, ali SNS je uvek opstajao u obliku koji ima danas. Istaknuti članovi partije su na samom početku, sa pravom, shvatili i prihvatili činjenicu da je za njih opasno da imaju ideje. Bivša ministarka Zorana Mihajlović se sa tim nije mirila.

Bivša ministarka i visoka funkcionerka SNS Zorana Mihajlović napustila je Srpsku naprednu stranku (SNS). Mihajlović je uputila pismo u kojem je obavestila rukovodstvo da napušta tu partiju.Trzavice na relaciji Zorana Mihajlović - vrh SNS traju duže od godinu dana, a kulminirale su posle sastanka lidera SNS Aleksandra Vučića i bivše ministarke nakon kog je postalo jasno da Mihajlović neće biti deo nove Vlade.

Iako to nije jedini veliki sukob koji je u poslednjih desetak godina izbio u taboru naprednjaka, SNS je uvek opstajao u obliku koji ima danas - nije se podelio. Njihova vlast i popularnost proizilaze iz Aleksandra Vučića. To znači da su svi okrenuti ka njemu i tamo grade pozicije, a ne odnosu na birače. Tačnije, u okviru SNS nikada nisu postojale ideje. Istaknuti članovi partije su na samom početku, sa pravom, shvatili i prihvatili činjenicu da je za njih opasno da imaju ideje.

U okviru SNS-a postoje različite vrste sukoba. Prva vrsta sukoba je čisto ideološki, kao na primer u slučaju Dragana Šormaza. Bivši poslanik SNS-a Dragan Šormaz izjavio je ne tako davno da Srbija treba da raskine veze sa Moskvom i izabere da li pripada Evropi. U suprotnom, naveo je, Srbija će biti "azijska despotija u kojoj dominiraju zaostalost i siromaštvo", što je naišlo na osudu dela SNS-a. Postoji i druga vrsta sukoba i to "oko podele plena", što definitvno pravi najveći problem stranci. Tipičan takav primer bio je vidljiv na nivou Beograda između Aleksandra Šapića i Gorana Vesića.

I Nebojša Stefanović je bio na tapetu u poslednje dve godine, kada su navodi o njegovom sukobu sa Vučićem postali sve učestaliji. Na račun nekadašnjeg "broja dva" iz tabora naprednjaka u tom periodu stizale su brojne optužbe, pa i da je organizovao prisluškivanje predsednika Vučića i njegove porodice. Stefanović je to sve negirao i ostao u stranci. 

Zorana Mihajlović se godinama unazad profilisala kao prozapadna, proamerička i pro-EU političarka. Ali, koliko je danas prozapadnih stranaka koje bi u svoje redove primile dojučerašnju funkcionerku SNS i prihvatile sav imidžni rizik koji bi im ona stvorila. Naime, Zorana Mihajlović je svojevremeno oštro napadala Vladu. Ti napadi su bili savršeno zataškavanje njene eventualne odgovornosti za probleme u EPS. Opozicioni potencijal bivše ministarke postoji, a da li će biti iskorišćen? Gotovo svi značajni poznavaoci političkih prilika u Srbiji navode da, ako opozicija misli da se omasovi, bez prebega iz SNS neće to moći da uradi.

Zorana Mihajlović je gotovo 13 godina bila član SNS-a. Imala bi puno toga nekome da kaže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 46

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati