Politika

[ Izvor: N1 ]

10. 01. 2023. 07:19 42

"Čista laž": Biro Stejt departmenta reaguje na Vučićevu izjavu

Spoljnopolitički analitičar Edvard Jozef napisao je na Tviter nalogu da ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 30. decembra, gostujući na TV Prva, optužio da je albanski agent i da dobija mnogo albanskog novca, ističući da je tom prilikom "izrečena laž".

- Prljavim taktikama, kao onim koje se koriste protiv Edvarda Jozefa, nije mesto u demokratskim društvima - stoji u objavi Biroa.

- Nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost. Cenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu - dodaje se na Tviteru uz fotografiju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i Jozefa.

Jozef je ranije naveo da je "ova tvrdnja potpuno lažna" i da "Vučić nema dokaze koji bi potkrepili njegove ozbiljne optužbe jer takva vrsta veze nikada nije postojala".

- Moji stavovi su proizvod rada od desetak godina na terenu, u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine - napisao je on u svojoj reakciji.

Jozef, koji je bio zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu i koji je predavač na institutu Džons Hopkins, navodi da njegovo zalaganje u fokus stavlja dobrobit kosovskih Srba, a ne "kompenzacijuBeograda".

- Nedostatak dodeljivanja statusa Kosovu koristi Beogradu, a ne zajednici kosovskih Srba ili srpskoj baštini na Kosovu, a to je od ključnog značaja za očuvanje regionalne stabilnosti - napisao je i upitao šta je to Vučića i ambasadora Đurića žacnulo da ga napadnu.

- Što sam razotkrio Vučićevu kontinuiranu manipulaciju SAD i EU (…) Korišćenje kosovskih Srba kao piona? - upitao je.

On konstatuje da "pribegavanje ličnom napadu na kritičara sugeriše da postoji osnova za kritiku".

Navodi da ovakve Vučićeve sugestije o novcu, otvaraju vrata za pitanja koga onda Beograd i Banjaluka plaćaju za uticaj - i koje politike/projekte guraju u Vašingtonu.

- Klevećući me, Vučić je još jednom prikazao svoj karakter - konstatovao je Jozef, koji je dodao još i da je "nepristojan" (na srpskom jeziku napisano) pristojna srpska reč za Vučićevo ponašanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 42

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati