Politika

Direktno.rs

25. 11. 2022. 15:34 3

Stefanović: Srbija ne može da lebdi u limbu

Predlog Rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, odnosno o uvođenju sankcija Rusiji je prilika da se u Skupštini Srbije povede debata i da svi iznesu svoje stavove o tom važnom i teškom pitanju po Srbiju - rekao je potpredsednik Narodne skupštine Srbije i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović gostujući danas na televiziji N1 i dodao da i "ukoliko ne bude podrške, dobićemo ono što je važno, da Skupština bude akter i da o tome odlučuje, da ne bude sve na izvršnoj vlasti."

- Čak i oni koji su protiv uvođenja sankcija Rusiji misle da Srbija mora da se odredi, da ne može da lebdi u limbu - rekao je on i odbacio kritike vlasti o trenutku podnošenja predloga Rezolucije i povezanosti tog predloga sa onom Rezolucijom koju je usvojio Evropski parlament i u kojoj se traži isto.

Stefanović je objasnio da to nema nikakve veze između zasedanja Evropskog parlamenta i usvajanja rezolucije u Evropskom parlamentu.

- Niko od nas nije mogao to da zna, a pogotovo niko nije mogao da nasluti da će se u tekst Rezolucije staviti odrednica da se Kosovo i Srbija međusobno priznaju - istakao je Stefanović i podsetio da je Srbija jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja se nije priključila bilo kakvim sankcijama Rusiji, i jedina zemlja u Evropi I da je uvođenje sankcija Rusiji pitanje interesa, a ne emocija, pitanje ekonomije, radnih mesta, ali i pitanje časti i morala.- Srbija ne može da bude na evropskom kontinentu, da traži da bude članica EU, a da se o ovom pitanju ne odredi i to nema nikave veze sa zahtevima EP. To je dobra prilika za demokratsku raspravu i odlučivanje koje će omogućiti da Srbija zauzme pravu poziciju u ovom trenutku - istakao je Stefanović.

Stefanović ocenjuje da je trenutna pozicija Srbije teško održiva, da su sve Vlade do sada građanima govorile da se zalažu za što brži ulazak u EU. Zbog toga smatra da je rasprava o predloženoj rezoluciji prilika da vlast izađe i kaže građanima da li su za članstvo Srbije u EU, kao što su govorili na svim izborima ili su protiv toga.

Na pitanje o izostanku reakcije iz SNS povodom predložene Rezolucije, rekao je da vlast misli da "može da se nastavi jednakim putem kao da se ništa nije desilo u Evropi I kao da nije došlo do dramatične podele na dve strane, uz činjenicu da sve više iz EU dolazi kritika i uslovljavanja na adresu Beograda i da nam sve to otežava inače tešku situaciju po pitanju KiM-a".- Bilo bi prirodno da SNS i SPS, takođe, podrže ovaj tekst, pošto se nominalno zalažu za ulazak u EU - dodao je Stefanović i podvukao da razume stav građana prema uvođenju sankcija i emotivan odnos prema tom pitanju.

- I sam smatram da su sankcije kao takve nesavršen instrument u međunarodnim odnosima. Ali, u situaciji kada je svet podeljen, ne smemo sebi dozvoliti državni avanturizam. U tom smislu, Srbija mora biti uz EU kao klub u koji želi da pristupi - zaključio je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati