Politika

[ Izvor: N1 ]

31. 10. 2022. 08:06 17

Gde je nestao iz vlade Nenad Popović?

I dok su se svi pitali gde je nestao sada bivši ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović u danu kada se u Skupštini izglasava nova vlada, lider Srpske narodne partije saopštio je da je imao ranije zakazan lekarski pregled u inostranstvu, ali da on kao i njegova stranka "snažno podržavaju novu vladu".

Sagovornici N1 smatraju da to što se Popović, kao ruski čovek, nije našao u novoj vladi ne pokazuje okretanje vlade više ka Zapadu, jer njegov politički uticaj nije toliko značajan.

Godinama slovi za proruskog čoveka u Srbiji. Nenad Popović u Moskvi je magistrirao i doktorirao, ali i razgranao privatni biznis. U politiku je ušao kroz Demokratsku stranku Srbije, a u prethodne dve Vlade svoje ministarsko mesto zadobio je kao lider Srpske narodne partije koju je osnovao 2014.

U trećoj vladi Ane Brnabić za njega nije bilo mesta, ali ga nije bilo ni u skupštinskoj sali kada se o vladi glasalo.

- Da sam bio u Beogradu, naravno da bih glasao za izbor Vlade, jer smo mi deo vladajuće koalicije u Skupštini Srbije - rekao je Popović.

Na pitanje da li je nova Vlada sa promenama koje je donela više proruska ili prozapadna – vlast odgovara „prosrpska je, a suštinski Vlada je baš onakva kako je to zamislio predsednik Vućić.

- On uvede u vladu igrače koji treba i za javnost i za međunarodnu zajednicu da služe kao glasnogovornici nekog stava, pa imamo navodno one koji su prozapadni i oni koji su navodno proistočni. Mada oni i mogu lično da budu takvi, ali nisu u vladi zbog svojih afiniteta, nego zato što je Vučić procenio da mu treba neko ko je amortizer i glasnogovornik. Niko od njih nema autentičnu težinu dok je u njegovoj ekipi, druga strana medelje je kada se raziđu - objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković.

Politikolog Boban Stojanović stava je da Vučić nije želeo da u vladi ima bilo koga ko ima političku težinu, a da je na bilo koji način u javnosti percipiran kao proruski ili prozapadni čovek.

- I zato mislim da u Vladi nema ni Aleksandra Vulina, ni Nenada Popovića s jedne strane, ni Zorane Mihajlović s druge strane. Mnogi govore o uticaju Zapada kroz Dubravku Đedović ili Tanju Miščević, međutim one nisu političke ličnosti, obe su profesionalci i nisu političari u pravom smislu te reči bile do sada - stav je Stojanovića.

Smatra Anđelković da Moskva ima mnogo ozboljnije saradnike u Srbiji, počev od SPS-a sa kojim ima tradicionalno bliske odnose, pa i u skorije vreme i sa SNS-om i samim Vučićem.

- Nemaju Rusi sa Nenadom Popovićem i njegovom strankom takav odnos da bi oni bili njihovi glasnogovornici. Nenad Popović je u Rusiji pre svega biznismen, u Srbiji je političar bez neke velike težine. Rusija, koja je velika sila, sigurno ne zasnivma svoj uticaj na partiji koja ima na primer dva poslanika - kaže Anđelković.

- Ali znajući kako Rusija funkcioniše biznis veza je i politička veza. I u tom smislu ne bih ja ocenio da nije imao nikakav politički značaj, jer samo možemo da postavimo kontra pitanje – zašto je onda i bio ministar svih ovih godina, ako to nije zbog dobrih odnosa sa političkim i ekonomskim vrhom Rusije. On nema nikakav politički kapital u Srbiji, praktično jedini kapital su mu dobri odnosi sa Ruskom Federacijom - dodaje Stojanović.

S obzirom na to da je SPS dugo važio za ključnog partnera Moskve u Srbiji, a da je SNS nastojao da sa Rusijom kao i sa Zapadom on ima prioritet u odnosima, Anđelković je mišljenja i da su verovatno Nenada Popovića i uveli u vlast kako bi deo tog proruskog kolača preuzeli SPS-u. Sada će palicu preuzeti neko drugi ili će se Vučić udaljiti od Moskve.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati