Politika

[ Izvor: N1 ]

03. 10. 2022. 15:39 17

Ambasador Ukrajine: Sve je teže da razumemo Srbiju

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da je veoma teško pitanje za Ukrajinu da li razume odluku Srbije da ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. "Hteli bismo da vidimo Srbiju u okviru prijatelja i saveznika i teško nam je da shvatimo argumente koje Srbija daje sa svakim našim poginulim vojnikom, sa svakim poginulim detetom, a više od 300 dece je poginulo do sada i mnogo više njih je ranjeno. Sve je teže i teže razumeti argumente Srbije", rekao je ambasador za N1.

- Sve je teže i teže da razumemo pitanja hladnog rata i sve više očekujemo neki zajednički stav, jer mi zajedno hoćemo da idemo u Evropu. Nećemo da se igramo igara, već da budemo kandidati na istom polju, dakle na tom polju mi smo strateški saveznici - rekao je Tolkač i dodao:

- Očekujemo podršku Srbije, pridruživanje sankcijama koje se uvode Rusiji. To će nam pomoći da pokažemo da se zalažemo za zajedničke vrednosti. Treba da se pomažemo i za vojnu tehničku podršku. Pozivamo rukovodstvo Srbije da se zajedno borimo.

On je rekao i da je na početku leta imao priliku da se sastane nekoliko puta sa najvišim srpskim zvaničnicima, i to u vreme kada je situacija bila još više štetna za Ukrajinu - dok nije oslobađala većinu teritorija.

- Susreo sam se sa predsednikom kada je uručio akreditive, sastao sam se i sa premijerkom Brnabić. Razumemo jedni druge kada govorimo o humanitarnim pitanjima, pitanjima izbeglica, zajedno smo posetili Vranje sa Aleksandrom Vučićem, ta poseta pokazala je da imamo zajedničko razumevanje da pomažemo ljudima koji se spasavaju od rata - rekao je ambasador.

Preneo je i da je od premijerke Srbije dobio uveravanja da ukrajinski državljani neće imati nikakvih problema u Srbiji.

- I zaista je tako, i zato smo veoma zahvalni - kaže.

- U izjavama da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine danas bismo hteli da vidimo realizaciju tih izjava i bili bismo zahvalni srpskom rukovodstvu za njihovo pridruživanje sankcijama i za realnu podršku teritorijalnom integritetu - naglasio je ambasador i dodao:

- A ako se to ne desi, radićemo na tome… Diplomatija je organ koji mora da rešava pitanja i traži odgovore.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati