Politika

[ Izvor: Nova.rs ]

30. 08. 2022. 10:52 4

Grbović: Brnabić nije mandatar, ona je poverenik Vučića

"Jasno je da se i Vučić i ostatak SNS pripremaju za njegovo distanciranje od stranke i povlačenje sa njenog čela. Ovo je priprema za političku ostavinsku raspravu jer su svi svesni da će doći do ozbiljnog pada političke i ekonomske moći te stranke i svi pokušavaju da sebi obezbede deo nasledstva", rekao je lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Komentarišući izbor Ane Brnabić za mandatara nove Vlade Srbije Grbović je za Novu.rs rekao da je Srbija u faktičkom vanrednom stanju koje Aleksandar Vučić svesno održava mesecima.

"Ana Brnabić nije mandatar za sastav nove vlade jer ona suštinski nema mandat da odluči ko će biti njen deo a ko neće. Ona je poverenik Aleksandra Vučića za predsedavanje sednicama Vlade i prenošenje naloga koji treba da se sprovedu. Ona je na takvu ulogu pristala i verujem da za nju ta uloga nije beznačajna, ali Srbija od toga nema ništa", kaže Grbović.

Na pitanje da li je sporazum oko ulazno-izlaznih dokumenata koji je postignut u subotu između Beograda i Prištine još jedno povlačenje Srbije, lider Pokreta slobodnih građana kaže da nema ništa protiv sporazuma koji omogućava normalno kretanje, rad i život ljudi i da je samo pitanje zašto se na to čekalo pet godina i zašto je ova vlast satanizovala sve nas koji se zalažemo za normalizaciju života na ovim prostorima?

"Ključni momenat za gubitak suvereniteta države Srbije na području KiM je potpisivanje kapitulacije u vidu Kumanovskog sporazuma. Kad nemate vojnu kontrolu nad svojom teritorijom, kad vam neko nacrta gde više ne smete da uđete, onda više niste vlast. Sve što se dalje dešavalo je samo nastavak razgradnje koja je zaključena briselskim sporazumima, a najnoviji sporazum je samo razrada. Nema srpske policije, vojske, tužilaštva, sudova, notara, energetskog sistema, pozivnog broja… To je činjenično stanje za koje ni Pokret slobodnih građana niti ja lično ne snosimo ni promil odgovornosti", navodi on.

Naša politika je, kako kaže, da sačuvamo ono što je ostalo, a što je ipak najvrednije, a to su ljudi.

"Najvažniji zadatak države je da obezbedi mir i sigurnost za Srbe, poštovanje njihovih individualnih i kolektvnih prava i njihove imovine i našeg kulturnog nasleđa. Svako rešenje koje uključuje ove elemente, a koje ne podrazumeva priznanje nezavisnost od strane Srbije je za nas poželjno. Ovaj region mora da prodiše, moraju da prestanu sukobi oko granica jer jedino što ovom regionu daje šansu jeste brisanje, a ne podcrtavanje granica", kaže Grbović.

On se nada da će sednica o KiM u parlamentu biti održana, a od predsednika očekuje, kako kaže, samo jedan odgovor.

"Da li će on, kao politički izdanak SRS i njegovi koalicioni parterni koji su naslednici politike Slobodana Miloševića preuzeti odgovornost za cenu pogrešne politike koja nas je dovela u gotovo bezizlaznu poziciju ili će kukavički gledati kako da problem prebace na generacije koje apsolutno nikakvu odgovornost za to nemaju", navodi Grbović.

Smatra da je zahvaljujući upravo politici Slobodana Miloševića suverenitet države Srbija, nažalost, izgubljen na teritoriji Kosova i Metohije.

"To nije pitanje nečijeg mišljenja već činjenica. Počevši od Kumanovskog sporazuma Srbija je taj suverenitet izgubila jer kad nemate vojnu kontrolu nad svojom teritorijom, kad vam neko nacrta gde više ne smete da uđete, onda više niste vlast. Sve što se dalje dešavalo je samo nastavak razgradnje koja je zaključena briselskim sporazumima. Nema srpske policije, vojske, tužilaštva, sudova, notara, energetskog sistema, pozivnog broja… To je činjenično stanje za koje ni Pokret slobodnih građana niti ja lično ne snosimo ni promil odgovornosti. Naša politika je da sačuvamo ono što je ostalo, a što je ipak najvrednije, a to su ljudi. Najvažniji zadatak države je da obezbedi mir i sigurnost za Srbe, poštovanje njihovih individualnih i kolektvnih prava i njihove imovine i našeg kulturnog nasleđa. Svako rešenje koje uključuje ove elemente, a koje ne podrazumeva priznanje nezavisnost od strane Srbije je za nas poželjno. Ovaj region mora da prodiše, moraju da prestanu sukobi oko granica jer jedino što ovom regionu daje šansu jeste brisanje, a ne podcrtavanje granica", ističe Grbović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati