Politika

Direktno.rs

23. 08. 2022. 13:58 1

Jovančićević: Bitka sa Rio Tintom daleko od gotove

Narodni poslanik i potpredsednik Demokratske stranke prof. dr Branimir Jovančićević upozorio je na današnjoj konferenciji za medije da je bitka sa Rio Tintom daleko od gotove, da se već čuju najave da će projekat otvaranja rudnika jadarita u Podrinju biti nastavljen, da je situacija sve lošija u celoj Srbiji i da samo zajedničkim snagama građana, aktivista i opozicije mogu da se zaštitezemlja, voda i vazduh na duge staze - piše u saopštenju DS koje prenosimo u celosti.

- Ubeđen sam da je jedini način da pobedimo da radimo zajedno – na ulici, u Skupštini, u medijima. Moramo da zahtevamo da se zakaže posebna sednica Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o zaštiti životne sredine, da se usvoji strategija zaštite životne sredine i da unapred definišemo mehanizme koji će omogućiti da se predviđena rešenja zaista sprovode u praksi, umesto da budu samo još jedno slovo na papiru. Sve manje od toga, jednostavno neće biti dovoljno - poručio je Branimir Jovančićević.
Kineske kompanije u Boru i Smederevu, a uskoro i u Zrenjaninu, sigurno ne bi tako nemilosrdno zagađivale vode, zemljište i vazduh da smo pri ugovaranju posla jasno definisali ekološke zahteve, smatra potpredsednik demokrata. Naša vlast je svojim nečinjenjem, neznanjem i nezainteresovanošću građane izložila zagađujućim supstancama opasnim po život, pritom ih ubeđujući putem svih medija da opasnosti nema.

Kada su institucije i mediji zarobljeni i nisu dovoljno snažni da brane građane Srbije, dopustiti otvaranje rudnika u Srbiji sa strašno agresivnim tehnologijama nema ama baš nikavog smisla. Rudnik litijuma možda može da se otvori u Nemačkoj, jer će po njihovim ekološkim standardima i zakonima koji se poštuju, životna sredina biti sačuvana.U Srbiji je vlast potpuno nezainteresovana da se životnoj sredini posveti kako zbog suštinskog neznanja i nerazumevanja, tako i zbog toga što njeni predstavnici na umu imaju isključivo profit i ličnu korist. Naime, istina je da su iz oblasti životne sredine i njene zaštite donešeni brojni zakoni, njih oko četrdeset, ali srž problema je to što se ovi zakoni se uglavnom ne primenjuju.
Branimir Jovančićević pojasnio je i kako ta strategija treba da izgleda: "Korice nove Strategije moraju da čine, s jedne strane, intenzivno obrazovanje dece u školama kroz dobro osmišljenje ekološke predmete i definisane aktivnosti u prirodi, i s druge strane neuporedivo jača inspekcijska služba. U knjizi sa takvim okvirima nalazilo bi se sve ostalo, a glavni naslovi bi bili: niti jedan grad bez pijaće vode, niti jedan grad bez sanitarne deponije, niti jedan grad bez kolektora za prečišćavanje otpadnih voda i niti jedan dimnjak termocentrala bez filtera za sprečavanje emisije kiselih oksida."

Tek kada donesemo strategiju u ovoj najvažnijoj životnoj oblasti, i kada počne da se postupa po njoj uz primenu već postojećih zakona, i nekih novih, tada možemo eventualno da pregovaramo i o otvaranju novih rudnika. "Tek tada i samo možda. U ovakvim okolnostima to bi bilo ekstremno loše i jako opasno za državu Srbiju i njene građane i zato će se Demokratska stranka oštro usprotiviti svakom ponovnom pokušaju „buđenja“ ovog projekta, zvao se on Rio Tinto ili bilo kako drugačije," poručio je Branimir Jovančićević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati