Politika

[ Izvor: Mediji ]

10. 08. 2022. 15:43 6

Amerika sprema zakon o Zapadnom Balkanu

Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske partije predstavila je nacrt zakona koji za cilj ima podršku ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizujućih aktivnosti.

Nacrt Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana predstavili su demokratska senatorka Džin Šejhin i republikanski senator Rodžer Viker.

Senatorka iz Nju Hempšira ocenila je da je odnos Sjedinjenih Američkih Država sa Zapadnim Balkanom od ključnog značaja u ovom trenutku, navodi portal Americano.rs.

- Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između Sjedinjenih Država i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije i uključuje usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim euroatlantskim integracijama, rekla je Šejhin.

Kako je istaknuto, predlog Zakona uključuje uspostavljanje regionalne inicijative za trgovinu i ekonomsku konkurentnost, koja bi podržala demokratsku otpornost, ekonomski razvoj i prosperitet u regionu. Previđa se i osnivanje inicijative za borbu protiv korupcije, kodifikovanje dve izvršne naredbe, koje bi dale ovlašćenja za uvođenje sankcija protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Takođe, trebalo bi da podstiče univerzitetska partnerstva, angažovanje Mirovnog korpusa u regionu, stvori Balkansku inicijativu zladih lidera i zahteva od Razvojne finansijske korporacije prethodno najavljene kancelarije u regionu.

- Ovaj region zaslužuje svako moguće oruđe za izgradnju održivih demokratija i ponosna sam što vodim ovaj dvopartijski zakon, koji bi podstakao odnose između Sjedinjenih Američkih Država i balkanskih partnera i ohrabrio veću regionalnu inicijativu, ističe se na web-stranici senatorke Šejhin.

Džin Šejhin bila je među američkim senatorima koji su u aprilu posetili Balkan. Dvojica senatora, Kris Marfi i Tom Tilis, koji su tom prilikom boravili u Beogradu sa Šejhin, takođe podržavaju predlog zakona, navodi Americano.rs.

Za senatora Tilisa, "dok Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i preti NATO saveznicima, Balkan je ključan za evropsku bezbednost”. Sa njim je saglasan i Kris Marfi, dodajući da mu je "još tokom putovanja na Balkan bilo jasno da SAD moraju produbiti svoj angažman".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati