Politika

Direktno.rs

07. 08. 2022. 16:00 20

Rakić "Aco, Srbine" ušao u mašinu sa "RKS" tablicama (FOTO)

Ministar u Vladi Kosova i predsednik Srpske liste Goran Rakić u javnosti se predstavlja kao veliki patriota i borac za Srbe na Kosmetu, ali to mu međutim nimalo ne smeta da se vozi službernim automobilom sa registarskim tablicama na kojima su simboli samoproglašene Republike Kosovo.

Iako je već godinama deo kosovskih vlasti, Rakiću, poznatom i po čuvenom skandiranju "Aco, Srbine", već je ušlo u naviku da najavljuje izlazak iz vlade, kada dođe do nekih problema na relaciji Vučić-Vlada Kosova.

Da će napustiti Vladu Kosova, predstavnici Srpske liste najavili su prvi put nakon hapšenja Marka Đurića u Severnoj Mitrovici 2018. godine, a poslednji put Rakić je to najavio 1. avgusta povodom odluke predsednika vlade kosovskih institucija Aljbina Kurtija da će od tog dana početi izdavanje takozvanih ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Ta odluka bi direktno pogodila Srbe koji žive na severu Kosova i Metohije, i koji imaju dokumenta i registarske tablice Republike Srbije. Tim povodom došlo je do protesta lokalnih Srba i podizanja barikada, ali je veća kriza sprečena odlaganjem na mesec dana. Rakić je i ovom prilikom najavio izlazak iz Vlade, ali to, naravno, ni ovoga puta nije učinio. 

A kao što ne može da napusti Vladu, izgleda ne može ni da ostavi privilegije koje na Balkanu obavezno idu uz vlast. Lepo je voziti se službenim automobilom, u njegovom slučaju to je luksuzni beli "Pežo". A to što su tablice na njemu one od "Republike Kosovo", pa to nema veze. Službeni auto je službeni auto. 

Rakić je jednom prilikom rekao da je cilj njegovog učešća u vladi samoproglašene države "da se svi Srbi na KiM, pod jednim barjakom, zajedno sa državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, bore za zaštitu interesa našeg naroda i drugih nevećinskih zajednica."

Ali, pre će biti da je poruka koju kosovski Srbi od Rakića mogu da čuju je: "Nemoj da radiš ono što kažem, nego ono što radim".    

Inače, u centralnim kosovskim institucijama Srpska lista trenutno ima jednog ministra u Vladi Kosova i 10 poslanika u parlamentu. Na lokalnom niovu, svih deset predsednika opština sa srpskom većinom su iz Srpske liste.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati