Politika

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

05. 08. 2022. 16:21 3

"Podržavamo ZSO, ali u skladu sa lokalnim zakonima"

"Sjedinjene Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine koje organizuje EU i nadaju se da će na predstojećem sastanku u drugoj polovini avgusta u Briselu dve strane doći do dugoročnog kompromisa o tablicama, slobodi kretanja i ZSO", izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar.

U onlajn brifingu za novinare iz regiona Eskobar je izjavio da se slaže za Žozepom Boreljom da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti uspostavljena bez odlaganja, ali da ona mora biti u skladu sa "ustavom Kosova" i ne sme dovesti do bilo kakve disfunkcionalnosti.

- Ima mnogo primera u Evropskoj uniji koji bi mogli poslužiti kao model za ZSO i treba da se nadamo da će o tome biti reči u Briselu. Moramo početi diskusiju o ZSO - rekao je Eskobar, misleći na sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u drugoj polovini avgusta u sedištu EU.

Eskobar je dodao da na tom sastanku očekuje dugoročno, kompromisno rešenje za pitanje registarskih tablica, kao i predloge za pitanja energetike na severu Kosova, slobodu kretanja i nestala lica.

Rekao je da Briselski sporazum daje smernice koje bi se mogle iskoristiti za pitanje slobode kretanja koje je povezano sa registarskim tablicama i ličnim kartama oko kojih postoji neslaganje Beograda i Prištine. Po njegovom mišljenju, dogovoreno rešenje ne bi trebalo značajno da promeni život ljudi na severu Kosova.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Vjose Osmani o značajnom ruskom uticaju na događaje poslednjih dana jula, Eskobar je odgovorio da se uz malo izuzetaka sve što se dešava na Balkanu dešava zbog faktora sa Balkana.

- Ruski uticaj je manji od destabilizujućeg faktora lokalnih političara na samom Balkanu.

Gabrijel Eskobar je rekao i da SAD ne menjaju svoj stav da bezrezervno podržavaju državnost tzv. Kosova i da očekuju da ga priznaju sve zemlje EU, kao i da podržavaju viznu liberalizaciju i prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati