Politika

[ Izvor: European Western Balkans ]

03. 08. 2022. 15:34 3

Tepić i Stefanović na čelu skupštinskih odbora

Narodna poslanica iz Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić biće predsednica srpske delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU-Srbija, koju čine poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, piše European Western Balkans.

Za šefa Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a izabran je Vladimir Đukanović (SNS). Kako European Western Balkans nezvanično saznaje, predsedavajući Odbora za spoljne poslove biće Borko Stefanović (SSP), a predsedavajuća Odbora za evropske integracije Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara), koja je i do sada obavljala ovu funkciju. Izbor predsedavajućih ovih odbora tek predstoji.

Dosadašnji predsednik srpske delegacije u POSP-u bio je Vladimir Orlić, koji je u utorak izabran za novog predsednika Narodne skupštine. On je do ove godine bio ko-predsedavajući tog tela zajedno sa bivšom evropskom poslanicom Tanjom Fajon.

Nakon što su i Orlić i Fajon napustili ove funkcije, ko-predsedavajuće POSP-a za naredni period biće Marinika Tepić i evropska poslanica Alesandra Moreti, koja je takođe nedavno izabrana na tu funkciju.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija osnovan je na osnovu Sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje koji je stupio na snagu 2013. godine. Po pravilu se sastaje dva puta godišnje, jednom u Beogradu i jednom u Briselu ili Strazburu. POSP ima savetodavnu ulogu i obično usvaja preporuke na kraju sastanaka.

Poslednji sastanak POSP-a održan je u oktobru 2021. godine.

Na osnovu odluke o sastavu POSP-a, koja je usvojena u utorak uveče, a u koju je European Western Balkans imao uvid, potpredsednica ovog tela biće Sandra Božić iz Srpske napredne stranke. Članovi će, između ostalih, biti poslanici SNS-a Milenko Jovanov, Veroljub Arsić i Igor Bečić, poslanici iz stranaka nacionalnih manjina Elvira Kovač, Usame Zukorlić i Šaip Kamberi, dok će od poslanika opozicije članovi biti, između ostalih, Miroslav Aleksić (Narodna stranka), Ksenija Marković (Demokratska stranka) i Đorđe Miketić (Zajedno).

Đukanović na čelu Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović biće šef skupštinske Delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. On je bio član ove Delegacije i u prethodnom sazivu, a na mestu šefa naslediće Dragana Šormaza.

Đukanović je reizabran na mesto predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Na osnovu te funkcije će i dalje biti član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva, dok novi sastav ovih tela, u skladu sa promenama Ustava usvojenim početkom ove godine, ne stupe na snagu.

Drugi skupštinski odbori tek treba da se sastanu i izaberu svoje predsednike i zamenike predsednika. Na osnovu jučerašnjih odluka, članovi Odbora za evropske integracije biće, između ostalih, Natan Albahari (Pokret slobodnih građana), Ksenija Marković (Demokratska stranka), Robert Kozma (Ne davimo Beograd) i Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara).

Srpsku naprednu stranku u ovom odboru predstavljaće, između ostalih, Ana Beloica, Dubravka Filipovski, Jelena Obradović i Stanislava Janošević.

Kada je reč o Odboru za spoljne poslove, u njemu će SNS predstavljati Marina Raguš, Nataša Jovanović, Dubravka Filipovski i Biljana Pantić Pilja, između ostalih. Iz redova opozicije, u ovom Odboru će biti i Borko Stefanović (Stranka slobode i pravde), Stefan Jovanović (Narodna stranka), Nebojša Novaković (Demokratska stranka) i Đorđe Miketić (Zajedno).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati